Cara Menulis Laporan Analisis Pemasaran

Perniagaan yang berjaya biasanya melakukan analisis pemasaran sebelum mereka memperkenalkan produk atau perkhidmatan baru. Melakukan penyelidikan biasanya melibatkan mengkaji maklumat penganalisis industri, mendapatkan pendapat pakar dan menghubungi pelanggan untuk mendapatkan maklum balas mereka. Tulis laporan analisis pasaran yang komprehensif untuk membantu pasukan pemasaran, penjualan dan kewangan syarikat anda meramalkan pendapatan dan margin kasar.

1

Muat turun templat untuk digunakan untuk mendokumentasikan penemuan anda atau membuat format anda sendiri. Gunakan dokumen untuk menunjukkan bahawa ada keperluan untuk produk atau perkhidmatan anda.

2

Kenal pasti masalah yang dapat diselesaikan oleh produk atau perkhidmatan anda. Senaraikan perincian mengenai faedah dan ciri. Bandingkan produk anda dengan produk pesaing. Kaji strategi pemasaran dan tunjukkan kekuatan dan kelemahannya.

3

Senaraikan maklumat terperinci mengenai bakal pelanggan anda, seperti usia, lokasi, jantina dan maklumat lain yang berkaitan. Terangkan bagaimana anda merancang untuk memasarkan produk anda kepada mereka dalam persekitaran ekonomi semasa. Tinjau jurnal industri, penerbitan dan laman web untuk mendapatkan pandangan tentang cara memasarkan kepada pelanggan ini untuk industri anda.

4

Jalankan kumpulan fokus, jalankan wawancara atau buat tinjauan untuk mendapatkan input daripada pelanggan semasa anda, jika ada, mengenai idea anda. Kenal pasti cara untuk menjangkau pelanggan baru, seperti menggunakan teknologi media sosial dan teknologi mudah alih. Taktik pemasaran baru, seperti pesanan teks atau aplikasi telefon bimbit, memungkinkan perniagaan anda berjaya apabila percubaan sebelumnya gagal.

5

Dapatkan nasihat pakar. Baca laporan kompetitif dari sumber perdagangan dan industri, seperti Forrester Research, Gartner Research atau Gale Research. Hadiri pameran perdagangan, konvensyen dan acara lain untuk mendapatkan laporan dan kajian terperinci yang menerangkan industri anda. Gunakan data dari Jabatan Perdagangan AS untuk mengenal pasti pandangan ekonomi umum.

6

Anggarkan ukuran pasaran sasaran. Tentukan sama ada industri ini stabil, berkembang atau tidak menentu. Tentukan pelanggan yang mungkin bersedia membayar untuk produk atau perkhidmatan anda. Senaraikan ciri yang membezakan produk atau perkhidmatan anda daripada produk atau perkhidmatan pesaing anda. Kenal pasti keperluan pelanggan semasa dan projek keperluan masa depan.

7

Kenal pasti saluran pengedaran untuk produk atau perkhidmatan anda. Tentukan bagaimana anda boleh mencapai kelebihan daya saing. Terangkan bagaimana anda merancang untuk memanfaatkan testimoni pelanggan semasa untuk menjual produk baru.

8

Tetapkan matlamat pemasaran yang dapat diukur. Sebagai contoh, berhasrat untuk meningkatkan penjualan kepada pelanggan semasa sebanyak 2 peratus dalam enam bulan akan datang dan melibatkan dua pelanggan baru setiap bulan. Terangkan bagaimana anda merancang untuk mengesan dan memantau kemajuan anda.