Windows 7 Dikunci pada Pemulihan dan Sekarang Tidak Akan Memuatkan Windows, Apa yang Boleh Saya Lakukan?

Nampaknya senario terburuk: Windows 7 masuk ke skrin but dan berhenti memuatkan. Anda baru sahaja menjalankan jalan pemulihan, tetapi tidak berjaya dan sekarang Windows tidak akan dimuat sama sekali. Anda tidak perlu mengelap cakera keras dan memulakan semula. Windows 7 merangkumi beberapa pilihan pemulihan yang boleh menghidupkan komputer anda semula seperti tidak berlaku apa-apa. Pemasangan Windows 7 boleh rosak sekiranya sistem kehilangan kuasa atau membeku semasa proses pemulihan sistem.

Boot ke Safe Mode dan Jalankan Pemulihan Sistem

Hidupkan komputer dan tekan berulang kali butang F8 untuk memuatkan menu but. Pilih pilihan "Safe Mode" dari senarai untuk mencuba boot sistem. Sekiranya anda dapat memuatkan Windows dalam Safe Mode, anda boleh menjalankan sistem pemulihan semula. Anda juga boleh menggunakan Safe Mode untuk mengekstrak fail peribadi anda ke peranti storan luaran.

Cara Membaiki Windows 7 dengan Pembaikan Permulaan

Anda boleh menjalankan utiliti Pembaikan Permulaan Windows 7 dengan memasukkan cakera pemasangan Windows 7 dan boot dari pemacu optik. Sebaik sahaja anda berada dalam program pemasang Windows 7, ikuti arahan pada skrin untuk menetapkan bahasa, masa dan tetapan papan kekunci. Klik "Next" kemudian pilih pilihan "Repair your computer". Seterusnya, pilih program "Pembaikan Permulaan" dan ikuti arahan pada skrin untuk mencuba pemasangan pembaikan. Proses pemasangan pembaikan akan cuba memperbaiki fail yang rosak yang berkaitan dengan Windows dan tidak akan memadamkan fail pada komputer anda. Nyalakan semula komputer, keluarkan cakera pemasangan dan boot ke Windows seperti biasa setelah proses selesai.

Cara Membaiki Windows 7 dengan Pemasangan Kemas Kini

Anda boleh mencuba memasang versi Windows 7 yang lain sebagai peningkatan berbanding pemasangan yang ada untuk menyelesaikan masalah. Anda boleh menjalankan pemasangan peningkatan dengan melakukan boot dari cakera pemasangan Windows 7 dan mengatur konfigurasi bahasa dan masa. Pilih pilihan "Pasang Sekarang" dan pilih pilihan "Tingkatkan Pemasangan". Pemasangan Peningkatan menggunakan ruang cakera keras tambahan, tetapi pemacu keras tidak akan memadamkan. Windows harus boot seperti biasa setelah pemasangan selesai.

Pulihkan Fail pada PC Lain

Anda mungkin prihatin dengan semua dokumen, filem, gambar dan muzik anda jika anda tidak dapat memuat Windows. Anda boleh menggunakan komputer lain untuk memulihkan fail anda sekiranya anda perlu membersihkan cakera keras agar ia berfungsi semula. Sekiranya anda selesa membuka komputer, anda boleh mengeluarkan cakera keras dan menyambungkannya secara dalaman atau dengan penutup luaran ke komputer lain. Anda boleh mengakses pemacu dengan Windows Explorer dan menyalin secara manual semua fail yang ingin anda sandarkan.

Pasang Bersih

Anda boleh memasang semula Windows 7 sepenuhnya sebagai langkah terakhir untuk memperbaiki komputer. Memasang semula Windows 7 dari awal akan menghapus kandungan cakera keras. Anda boleh menjalankan pemasangan semula Windows dengan melakukan boot dari cakera Pemasangan, mengatur pilihan bahasa dan waktu, mengklik "Pasang Sekarang" dan memilih pilihan "Pasang Khusus". Pilih tetingkap cakera keras yang sedang dipasang dari senarai dan ikuti arahan pada skrin.