Penyelesaian Konflik dalam Rundingan & Tawar-menawar

Kemungkinan penyelesaian konflik dalam perundingan dan tawar-menawar memainkan peranan penting dalam perniagaan kecil anda. Dari memilih tujuan dan objektif untuk bertemu setiap suku tahun hingga meramalkan seperti apa penjualan, calon wawancara mana yang paling sesuai untuk disewa dan bahkan di mana pesta percutian syarikat harus diadakan, perundingan dan tawar-menawar dapat digunakan dengan cara besar dan kecil , dengan penyelesaian konflik membawa hasil akhir untuk perbincangan.

Penyelesaian konflik

Rundingan digunakan apabila dua orang mempunyai objektif yang sama dalam fikirannya tetapi kedua-dua orang bertentangan mengenai bagaimana objektif tersebut dapat dicapai. Penyelesaian konflik adalah cara untuk mengatasi konflik ini dan memastikan objektifnya tercapai. Penyelesaian konflik dapat mengambil pelbagai bentuk, bahkan jenis pasif, seperti menghindari masalah ketika satu orang membiarkan orang lain membuat keputusan akhir, menurut Kotak Alat MBA sumber web. Walau bagaimanapun, penyelesaian konflik dalam banyak bentuknya adalah alat yang sangat penting dalam menjalani masa perundingan yang produktif yang memastikan objektif akan tercapai.

Punca Konflik

Terdapat pelbagai sebab mengapa konflik timbul dalam rundingan, tetapi biasanya konflik itu wujud kerana kesamaran terhadap tanggungjawab dan kewibawaan, persaingan untuk mengawal keadaan, perbezaan etika kerja atau sikap, masalah komunikasi, perbezaan berorientasikan peribadi atau nilai dan penghargaan yang tidak setara sistem. Contohnya, dua orang yang tinggal di seberang bandar dan ingin menonton filem bersama mungkin mempunyai konflik memilih teater mana yang akan dihadiri. Sekiranya satu orang memenangi rundingan dengan meminta orang lain pergi melintasi bandar ke teaternya yang berdekatan, orang yang perlu melakukan perjalanan lebih jauh tidak "dihargai" sama dengan rakannya yang tinggal berdekatan dengan teater.

Kaedah Respons

Tanggapan setiap orang terhadap konflik dalam rundingan boleh berbeza-beza. Menurut Yayasan Gabungan, ada lima cara orang bertindak balas terhadap konflik: melalui persaingan, kompromi, penghindaran, kerjasama atau tempat tinggal. Setiap lima gaya tindak balas ini dapat diselesaikan melalui ketegasan atau kerjasama. Walaupun Gabungan Yayasan menyatakan bahawa tidak ada cara tindak balas "salah", "ada masa yang tepat dan salah untuk menggunakannya." Sekiranya anda menguruskan rundingan antara satu pasukan, nilailah setiap situasi secara berasingan dan tentukan jenis gaya respons yang paling sesuai digunakan dalam keadaan khusus anda.

Halangan untuk Penyelesaian Konflik

Yayasan Gabungan menyatakan bahawa halangan tertentu mungkin terletak pada jalan menuju penyelesaian konflik yang berkesan. Halangan-halangan ini merangkumi bagaimana anda melihat diri anda dan orang lain, apa yang anda harapkan berikutan konflik yang diselesaikan dan kedudukan kuasa yang anda pegang berbanding orang yang anda berunding. Jantina juga dapat bertindak sebagai penghalang, kerana cara orang-orang tertentu diajar untuk menangani konflik ketika anak lelaki atau perempuan muda dapat muncul kembali pada usia dewasa mereka semasa rundingan. Halangan-halangan ini tidak akan menghentikan penyelesaian konflik sepenuhnya tetapi dapat memperlambat proses dan sukar untuk dilalui.