Pemasaran, Pengiklanan & Promosi

Pemasaran, pengiklanan, dan promosi sering digunakan secara bergantian oleh perniagaan kecil yang tidak benar-benar memahami proses membawa produk atau perkhidmatan ke pasaran dengan berkesan. Disiplin pengiklanan dan promosi yang lebih subjektif menyokong objektif, penyelidikan pemasaran awal. Memahami maksud setiap istilah ini dan bagaimana kaitannya antara satu sama lain akan membantu anda meningkatkan penjualan dengan berkesan.

Pemasaran

Pemasaran adalah disiplin objektif yang melibatkan penyelidikan, penciptaan, harga, pengujian, dan pengedaran produk atau perkhidmatan. Pemasaran melibatkan menganalisis persaingan dengan meneliti harga, produk, tempat mereka menjual, dan usia, bangsa, jantina, dan ciri-ciri lain dari pelanggan mereka. Perniagaan kecil menggunakan penyelidikan pasaran untuk menguji idea dan produk pada bakal pelanggan dan untuk mendapatkan maklum balas mengenai produk atau perkhidmatan tersebut. Penyelidikan pasaran juga menemui berapa harga yang akan dibayar pengguna untuk produk atau perkhidmatan yang dicadangkan, di mana mereka akan membelinya, dan seberapa sering mereka menggunakannya.

Mengiklankan

Iklan membayar untuk menyampaikan mesej anda kepada calon pelanggan. Tidak seperti perhubungan awam, pengiklanan membolehkan anda mengawal mesej anda. Strategi iklan klasik termasuk menunjukkan keperluan atau masalah kepada bakal pelanggan anda; menawarkan penyelesaian untuk membantu memenuhi keperluan itu atau menyelesaikan masalah; dan menunjukkan bagaimana produk atau perkhidmatan anda melakukannya. Iklan yang baik menjual kelebihan produk atau perkhidmatan, bukan sekadar membincangkan produk atau perkhidmatan.

Mengiklankan produk yang terlalu mahal atau tidak tersedia di kedai tidak masuk akal, dan juga tidak meletakkan iklan untuk produk penjagaan diri wanita di majalah sukan lelaki. Inilah sebabnya mengapa fungsi pemasaran menjadi yang pertama dalam proses penjualan. Periklanan menyokong pemasaran dan menerapkan mesej khusus kepada khalayak tertentu yang ditentukan oleh penyelidikan pasaran sebagai cara terbaik untuk mencapai kejayaan.

Promosi

Promosi adalah acara, aktiviti, tajaan, dan peraduan yang membuat dan meningkatkan kesedaran mengenai produk atau perkhidmatan anda. Promosi berbeza dari iklan kerana kurang pendidikan daripada iklan tradisional. Menaja organisasi sukan belia, memberikan sampel percuma di pusat membeli-belah, menawarkan kupon di kedai runcit, atau mempromosikan undian atau pertandingan yang membawa pelanggan ke laman web anda adalah semua contoh promosi. Promosi harus ditujukan kepada demografi pengguna bahawa penyelidikan pasaran anda ditentukan adalah calon pelanggan terbaik anda.

Penjenamaan

Penjenamaan mencipta imej yang konsisten untuk syarikat, produk dan perkhidmatan anda. Kunci kejayaan dalam penjenamaan adalah menyampaikan mesej yang konsisten kepada pengguna mengenai produk atau perkhidmatan anda dalam semua pengiklanan, promosi, dan hubungan masyarakat anda. Sebagai contoh, restoran tempatan yang mahu menjadikannya restoran Itali terbaik di bandar tidak boleh menawarkan taco atau tumis pada menu. Itu melemahkan jenama dan membingungkan pengguna mengenai jenis restoran yang sebenarnya. Semua iklan dan promosi perniagaan kecil harus mengukuhkan jenama.

Penilaian

Penting bagi perniagaan kecil untuk menilai keberkesanan pemasaran, pengiklanan dan promosi mereka secara berkala. Ini memastikan komunikasi anda menyokong penyelidikan dan strategi pemasaran yang asli. Audit pengiklanan, perhubungan awam, dan promosi anda mungkin mendedahkan kekurangan atau anggapan yang salah dalam rancangan pemasaran asal anda.

Maklumat Gaji 2016 untuk Pengurus Jualan

Pengurus jualan memperoleh gaji tahunan rata-rata $ 117,960 pada 2016, menurut Biro Statistik Buruh AS. Pada akhir yang rendah, pengurus jualan memperoleh gaji 25 peratus $ 79,420, yang bermaksud 75 peratus memperoleh lebih banyak daripada jumlah ini. Gaji persentil ke-75 adalah $ 168,300, yang bermaksud 25 peratus mendapat lebih banyak. Pada tahun 2016, 385,500 orang bekerja di AS sebagai pengurus jualan.