Cara Membuat Ketelusan untuk Projektor

Menggunakan ketelusan dengan projektor overhead menawarkan alat persembahan yang hebat. Banyak orang bergantung pada perkhidmatan salinan profesional untuk memindahkan persembahan dari kertas standard ke transparensi. Anda boleh menjimatkan wang, bagaimanapun, dengan mencetak transparensi anda sendiri menggunakan komputer dan pencetak peribadi anda. Lihat manual pemilik anda untuk mengesahkan bahawa pencetak anda menyokong ketelusan pencetakan.

1

Buat persembahan anda menggunakan program yang diinginkan di komputer anda. Contohnya, anda boleh menggunakan Microsoft Word atau Microsoft Publisher bergantung pada jenis persembahan yang ingin anda buat. Gunakan fon yang mudah dibaca, seperti New Times Roman, dan pilih saiz fon yang lebih besar semasa menambahkan teks ke persembahan anda.

2

Cetak salinan persembahan anda di kertas biasa. Ini membolehkan anda menyemak paparan dokumen dan membuat pembetulan yang diperlukan tanpa membuang ketelusan.

3

Masukkan transparensi ke dalam pencetak anda, pastikan memuatkannya dengan sebelah kanan menghadap ke atas. Rujuk arahan pengeluar untuk teknik memuat yang betul.

4

Tetapkan pilihan cetak anda untuk mencetak pada ketelusan, dan kemudian cetak persembahan anda. Lihat arahan pengeluar pencetak ketika memilih tetapan pilihan cetak ketelusan yang betul.

5

Keluarkan setiap ketelusan sebaik sahaja mencetak. Letakkan ketelusan dalam satu lapisan pada permukaan rata sehingga kering. Biarkan sehingga kering sepenuhnya sebelum digunakan.