Sekiranya Anda Merek Dagang Logo & Nama Perniagaan Bersama?

Perniagaan kecil perlu melindungi harta inteleknya, yang merangkumi nama dan logo perniagaannya. Item-item ini membezakan perniagaan dari persaingan dengan menghasilkan pengiktirafan jenama dan asas pelanggan yang setia. Lama kelamaan, pelanggan anda mengaitkan logo anda dengan syarikat anda, seperti yang dimiliki Nike dengan swoosh dan McDonald's dengan lengkungannya. Secara umum, anda harus memohon pendaftaran tanda dagang untuk nama, logo, slogan dan reka bentuk perniagaan anda secara berasingan.

Jauhkan Ini

Mengasingkan logo dan nama perniagaan anda membolehkan anda menggunakan mana-mana harta itu sendiri. Perlindungan tanda dagangan hanya merangkumi pendaftaran tanda dagangan kerana diserahkan kepada Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat. Pendaftaran tanda dagangan persekutuan untuk nama dan logo perniagaan anda bersama-sama menghendaki anda menggunakannya bersama setiap masa untuk mendapat perlindungan undang-undang di bawah undang-undang persekutuan. Banyak keadaan, seperti strategi periklanan atau pemasaran, memerlukan penggunaan satu elemen atau yang lain. Jauhkan mereka untuk memudahkan operasi perniagaan anda.

Menukar Logo

Hanya dalam keadaan yang jarang anda ingin menukar nama syarikat anda. Tetapi anda mungkin memutuskan untuk menjenamakan semula logo anda untuk mengaitkan nama anda dengan produk baru. Mendaftarkan nama dan logo anda bersama-sama memerlukan pendaftaran baru untuk nama perniagaan anda jika anda merombak logo anda. Pendaftaran pendua boleh menyebabkan masalah semasa pendaftaran tanda dagangan dan melambatkan kempen penjenamaan semula anda.

Kos

Satu-satunya faedah sebenar yang anda terima semasa mendaftarkan nama dan logo anda bersama adalah menurunkan kos. Setiap pendaftaran cap dagang berharga lebih kurang $ 300. Dengan mendaftarkan kedua-dua elemen secara berasingan, anda akan mencapai $ 600 Anda menjimatkan wang dalam jangka pendek untuk mendaftarkan barang-barang tersebut secara bersama. Dalam jangka masa panjang, anda membayar lebih banyak apabila anda menjenamakan semula produk anda atau menukar nama perniagaan anda. Belanjakan lebih banyak sekarang supaya anda tidak menyesal kemudian.

Pertimbangan

Mendaftarkan kedua-dua elemen tersebut bersama-sama meletakkan harta intelek anda dalam kedudukan yang terdedah. Persaingan anda boleh menggunakan nama atau logo perniagaan anda secara berasingan untuk keuntungan kerana kedua-dua item didaftarkan bersama untuk perlindungan persekutuan. Anda tidak mendapat perlindungan undang-undang untuk item tersebut kecuali yang terdapat pada pendaftaran tanda dagangan anda, yang menafikan kemampuan anda untuk menuntut ganti rugi terhadap persaingan. Anda tidak boleh menuntut pelanggar di mahkamah persekutuan jika anda tidak mendaftarkan harta intelek anda dengan betul ke USPTO.