Tetap Vs. Perakaunan Sementara

Perniagaan sering mengekalkan akaun tetap dan sementara untuk menyimpan rekod kewangan mereka dengan tepat. Selalunya mereka merujuk kepada akaun tetap sebagai akaun nyata dan akaun sementara sebagai akaun nominal. Kedua-dua jenis ini adalah catatan aktiviti kewangan. Walaupun dalam perniagaan kecil, menggunakan akaun sementara dan tetap dapat sangat membantu dalam menguruskan dana anda.

Tujuan

Akaun sementara mengesan dana dalam tempoh fiskal tertentu. Akaun ini biasanya mengelompokkan kewangan ke dalam kategori yang luas termasuk "perbelanjaan" dan "pendapatan", yang boleh anda bahagikan lebih jauh ke dalam subkategori seperti jenis inventori tertentu. Akaun kekal mengesan dana sepanjang tempoh fiskal dari tahun ke tahun. Mereka mengesan aset, liabiliti dan ekuiti.

Penutup Penyertaan

Akauntan mesti menyediakan penyertaan penutup untuk akaun sementara untuk setiap tempoh perakaunan. Akaun itu sendiri biasanya tidak ditutup; sebaliknya, entri penutup menyediakannya untuk tempoh perakaunan seterusnya dengan memindahkan baki ke sifar. Sebarang baki dana dipindahkan ke akaun tetap. Akauntan kemudian menyediakan penyata ringkasan pendapatan yang menunjukkan penyertaan penutup dari akaun hasil dan perbelanjaan syarikat. Akauntan tidak menutup akaun tetap dengan cara ini, kerana mereka terus mengekalkan akaun tetap yang sama dalam tempoh fiskal berikutnya. Oleh itu, mereka memulakan tempoh berikutnya dengan keseimbangan yang sama dengan mana mereka berakhir.

Tempoh masa

Berapa lama anda mengekalkan akaun sementara adalah keputusan anda, tetapi memastikan bahawa akaun sementara sentiasa mengesan dana dalam jangka masa yang sama adalah penting. Anda mungkin menutup akaun sementara pada akhir tahun fiskal atau setiap suku tahun sehingga anda dapat menilai tempoh tiga bulan antara satu sama lain. Menilai tempoh dua bulan berbanding tempoh tiga bulan tidak akan masuk akal. Akaun kekal tidak mempunyai tempoh berakhir kecuali anda menjual perniagaan anda atau menyusun semula akaun anda.

Pertimbangan

Menambah akaun sementara mungkin terdengar seperti membuat kerja tambahan, tetapi akaun ini menjadikan perakaunan lebih berkesan. Mereka membolehkan anda mengesan kemajuan perniagaan anda dengan lebih tepat dan membuat keputusan kewangan yang lebih bijak. Selain itu, anda dapat menunjukkan pencapaian perniagaan anda dan calon pelabur dengan lebih jelas. Dalam prosesnya, anda boleh terus mengekalkan akaun tetap anda, yang sama sekali tidak bertentangan dengan yang sementara.