Cara Menggunakan IM pada Android

Sistem operasi Android Google dipasang di banyak telefon pintar dan tablet. Dengan menggunakan Google Talk, anda dapat bertukar-tukar mesej segera dengan kenalan perniagaan, rakan dan keluarga. Menurut Google, aplikasi Talk dipasang secara lalai pada kebanyakan peranti OS Android. Dengan Google Talk, anda boleh menghantar mesej segera kepada sesiapa sahaja yang mempunyai akaun Google atau AOL Instant Messenger. Google Talk juga mempunyai ciri sembang suara dan video, sekiranya anda mahukan kenalan yang lebih peribadi daripada yang disediakan oleh pesanan segera.

1

Ketik aplikasi "Talk" pada peranti Android anda. Sekiranya anda tidak log masuk secara automatik, log masuk menggunakan akaun Google anda.

2

Ketuk "Menu" dari senarai Rakan anda dan pilih "Tambah rakan." Masukkan alamat e-mel rakan. Sekiranya kenalan anda mempunyai akaun AIM, masukkan nama penggunanya diikuti oleh "@ aol.com" dan kemudian ketuk "Kirim Jemputan."

3

Klik nama kenalan yang ingin anda IM. Ketikkan mesej anda ke dalam kotak teks dan ketuk "Kirim." Sekiranya kenalan menghantar IM kepada anda, ketik nama orang itu pada senarai Rakan anda.