Mengapa Saya Tidak Boleh Masuk ke Penghala Belkin Saya?

Penghala Belkin adalah peranti rangkaian yang membolehkan banyak pengguna mengakses sumber yang dikongsi, iaitu pelayan fail, pencetak dan akses Internet. Penghala Belkin tersedia dalam model tanpa wayar - Wi-Fi - dan berwayar, dan kedua-dua jenis memerlukan nama pengguna dan kata laluan untuk log masuk.

Tetapan Penghala

Belkin dengan bijak merancang produknya untuk dikonfigurasikan menggunakan penyemak imbas Web standard dan bukannya bergantung pada utiliti persediaan yang tepat. Jadi untuk log masuk ke penghala Belkin anda, anda harus melancarkan penyemak imbas seperti Internet Explorer, Firefox, Safari atau Google Chrome. Anda juga mesti mengetahui alamat Protokol Internet penghala anda, biasanya 192.168.1.1, untuk menyambung.

Sebab Anda Tidak Boleh Log Masuk

Sebab yang paling biasa untuk tidak dapat log masuk adalah kerana penghala yang dilindungi kata laluan. Semua router Belkin mempunyai pilihan untuk menetapkan kata laluan yang mesti anda masukkan untuk mendapatkan akses dan mengkonfigurasinya. Di samping itu, semua model tanpa wayar memerlukan kata laluan semasa anda cuba menyambungkannya tanpa wayar, selagi kata laluan tanpa wayar dibuat. Sekiranya anda tidak mempunyai kata laluan, anda tidak boleh log masuk.

Kata Laluan Tanpa Wayar

Untuk menyambung tanpa wayar ke penghala Belkin anda, seperti dari peranti Wi-Fi mudah alih, anda perlu memasukkan kata laluan tanpa wayar yang betul. Komputer Windows dan Mac dan semua peranti mudah alih membolehkan anda menyimpan kata laluan anda, jadi setelah memasukkannya dengan betul, anda boleh memilih untuk membiarkan komputer anda mengingatnya. Sekiranya anda tidak menetapkan keselamatan tanpa wayar, tanyakan kata laluan pentadbir.

Tetapan Lalai

Tetapan lalai untuk penghala Belkin adalah membiarkan bidang kata laluan pentadbir kosong. Sekiranya tetapan telah diubah sejak penghala disiapkan, atau jika anda lupa salah satu kata laluan, maka anda harus mendapatkan kata laluan baru atau menetapkan semula penghala ke lalai kilang asalnya untuk log masuk. Untuk menetapkan semula penghala, tekan dan tahan butang "Reset" di belakang selama 45 saat menggunakan pen atau klip kertas semasa penghala dihidupkan.