Berapakah Peratusan Perbelanjaan yang Harus Dilakukan di Gaji?

Peratusan gaji dari akaun perbelanjaan syarikat sering bergantung pada jenis perniagaan atau industri yang terlibat. Sebagai contoh, industri perkhidmatan biasanya mempunyai kos gaji yang lebih tinggi. Dari sudut kewangan keseluruhan, perniagaan yang membayar 20 hingga 30 peratus daripada pendapatan kasar dalam perbelanjaan gaji umumnya baik-baik saja. Penggajian mengambil sebahagian besar pampasan pekerja. Pada bulan Jun 2011, gaji dan gaji per jam bekerja merangkumi 70.4 peratus kos majikan untuk pampasan pekerja, lapor Biro Statistik Tenaga Kerja.

Cukai pendapatan

Majikan dikehendaki membayar cukai pengangguran negeri, yang jumlahnya berdasarkan gaji atau upah pekerja. Beberapa organisasi bukan untung dikecualikan daripada membayar cukai pengangguran negeri. Jika tidak, majikan mesti membayar keseluruhan cukai. Majikan juga bertanggungjawab membayar cukai pengangguran persekutuan. Kadar cukai adalah 8 peratus daripada $ 7,000 pertama dari gaji atau upah tahunan pekerja. Selain cukai pengangguran, kerajaan persekutuan menghendaki majikan memberi sumbangan kepada cukai Jaminan Sosial dan cukai Medicare setiap pekerja. Ini adalah tambahan kepada jumlah yang ditahan dari gaji pekerja untuk cukai Jaminan Sosial dan Medicare.

Insurans

Secara amnya, majikan menawarkan kesihatan kumpulan, kecacatan jangka pendek dan insurans hayat sebagai sebahagian daripada pakej faedah pekerja. Ada juga yang menawarkan liputan gigi dan penglihatan. Kerana kenaikan kos premium dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kebanyakan majikan sekarang mengumpulkan sebahagian daripada kos dari pekerja. Hasil tinjauan yang dilakukan oleh Kaiser Family Foundation dan Health Research and Educational Trust menunjukkan bahawa rata-rata kos majikan untuk perlindungan insurans kesihatan bagi pekerja meningkat sebanyak 9 peratus pada tahun 2011 berbanding kenaikan 3 persen pada tahun 2010. Seiring dengan peningkatan perbelanjaan kepada majikan, pekerja kini membayar rata-rata $ 921 setiap tahun untuk premium untuk perlindungan pelan kesihatan tunggal dan $ 4,129 untuk rancangan keluarga. Insurans pampasan pekerja adalah perbelanjaan insurans majikan yang lain. Kadar harga berdasarkan jenis industri dan pekerjaan serta majikansejarah tuntutan.

Pelan Pencen

Manfaat seperti bahagian majikan insurans dan caruman majikan untuk pencen dan rancangan persaraan lain merangkumi 29.6 peratus kos majikan untuk pampasan pekerja, menurut Biro Statistik Tenaga Kerja. Pencen sering dimasukkan sebagai sebahagian daripada pakej faedah pekerja. Majikan kadang-kadang menawarkan gabungan rancangan persaraan yang mungkin merangkumi rancangan pencen tradisional, rancangan pembahagian keuntungan atau rancangan simpanan yang ditaja oleh majikan seperti rancangan 401 (k) atau 403 (b). Pelan 403 (b) hanya tersedia untuk majikan yang bebas cukai. Walaupun kos berbeza-beza mengikut pekerjaan pekerja, penemuan Kajian Pampasan Nasional terbaru menunjukkan bahawa kos purata untuk pekerja persaraan dan faedah simpanan adalah 3.7 peratus daripada jumlah pampasan. Kos ini lebih tinggi untuk pekerja kesatuan pekerja.

Manfaat Bergaji Majikan Lain

Majikan boleh menawarkan pekerja lain faedah berbayar seperti cuti, hari sakit, waktu percutian dan cuti peribadi. Sebilangan majikan membayar pekerja tetap dan sepenuh masa sehingga 10 cuti setiap tahun. Dua minggu percutian berbayar biasanya adalah biasa setelah tiga tahun atau lebih bekerja Dalam banyak kes, pekerja dapat memperoleh masa cuti minggu tambahan setelah 10 tahun berkhidmat kepada majikan. Bergantung pada polisi cuti sakit syarikat, pekerja kadang-kadang dibenarkan untuk membawa hari sakit yang tidak digunakan hingga tahun berikutnya. Pada bulan Mac 2009, cuti sakit menanggung kos pekerja swasta 23 sen per jam pekerja. Kosnya jauh lebih tinggi untuk kakitangan kerajaan negeri dan tempatan.