Cara Menulis Model Pendapatan Perniagaan

Model pendapatan perniagaan menjawab soalan terpenting mengenai perniagaan baru: Bagaimana anda akan menjana wang? Semasa pertama kali memulakan, ini mungkin terasa seperti permainan meneka. Walau bagaimanapun, pengalaman yang anda kumpulkan dan kajian perniagaan yang lebih mapan dapat memberi anda banyak maklumat untuk memulakan model pendapatan anda sendiri. Sebaik sahaja anda mula membawa wang, gunakan model pendapatan sebagai dokumen hidup untuk mengubah strategi anda, dengan fokus pada sumber pendapatan yang paling baik, sambil menyemak pendekatan anda terhadap mereka yang tidak berfungsi dengan baik.

Mengumpulkan Data dan Mencari Idea Baru

1

Kumpulkan data penjualan anda jika perniagaan anda telah menghasilkan sedikit pendapatan. Catat setiap jenis sumber pendapatan dan anggaran jumlah pendapatan. Sekiranya anda belum melancarkan perniagaan anda, tetapi bekerja di pasaran yang sama untuk orang lain pada masa lalu, catat sumber pendapatan yang dimiliki syarikat anda. Semakin banyak sejarah penjualan yang anda miliki, semakin tepat model hasil anda.

2

Tentukan berapa banyak pelanggan yang ada untuk produk atau perkhidmatan anda dengan melakukan kajian pasaran. Anda boleh meneliti sendiri dengan menggunakan sumber seperti Banci Ekonomi terkini atau dengan mengambil khidmat perunding penyelidikan pasaran.

3

Buat senarai model pendapatan utama yang boleh anda gunakan. Contohnya, anda boleh menjual produk dan perkhidmatan berdasarkan projek demi projek. Anda juga boleh menagih penahan kepada organisasi yang mungkin memerlukan perkhidmatan anda, seperti yang dilakukan oleh peguam dan firma perhubungan awam. Anda mungkin juga dapat menawarkan perkhidmatan berdasarkan langganan.

4

Buat senarai model pendapatan sekunder yang boleh anda gunakan. Sebagai contoh, jika anda mempromosikan perniagaan anda di laman web anda, anda mungkin dapat menambah pendapatan anda dengan menjual produk gabungan yang berkaitan dengan perniagaan teras anda. Anda mungkin juga dapat menghasilkan wang tambahan dengan memasang iklan di laman web anda. Di samping itu, anda mungkin dapat mengenakan yuran bulanan untuk kandungan premium di laman web anda atau melesenkan kandungan anda ke laman web lain.

5

Buat senarai kaedah pemasaran lain yang digunakan oleh perniagaan lain. Contohnya termasuk halaman peminat Facebook, penjualan dalam talian menggunakan perkhidmatan seperti PayPal, eBay, dan mengindeks perniagaan anda untuk hasil carian tempatan di laman web seperti Google.

Menulis Model Hasil Anda

1

Lancarkan perisian pemprosesan kata dan buat dokumen baru untuk model pendapatan anda atau tambahkan sebagai bahagian baru dalam rancangan perniagaan anda.

2

Tulis senarai kedua sumber pendapatan jangka panjang. Ini akhirnya dapat menghasilkan banyak pendapatan tetapi tidak mencukupi untuk mengekalkan perniagaan anda hari ini. Ini mungkin sumber pendapatan sekunder seperti iklan laman web atau perkhidmatan berdasarkan langganan.

3

Buat halaman baru untuk setiap sumber pendapatan dan gunakan sumber pendapatan sebagai tajuk untuk halaman tersebut. Perincikan langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk mencapai matlamat pendapatan yang anda nyatakan di halaman ringkasan. Nyatakan berapa banyak masa yang diperlukan untuk dilaksanakan, serta berapa banyak masa yang diperlukan untuk memastikannya tetap aktif.

4

Kaji model pendapatan anda secara berkala dan sesuaikan mengikut keperluan. Sekiranya perniagaan anda baru bermula, anda akan mempunyai pemahaman yang lebih kuat mengenai pendapatan anda setelah sebulan daripada yang anda lakukan sebelum anda memulakannya. Tingkatkan jumlah masa yang anda habiskan untuk sumber pendapatan yang berfungsi dengan baik. Kurangkan masa yang anda habiskan untuk sumber pendapatan yang tidak berfungsi sebagaimana yang anda jangkakan sehingga anda dapat menyemak strategi anda untuk mereka.