Kelebihan Segmentasi Pemasaran

Ukuran dan perbezaan keperluan masyarakat membeli, ratusan juta orang di Amerika Syarikat sahaja, menyukarkan mana-mana syarikat untuk melayani semua orang. Segmentasi pasar bertujuan untuk menentukan subset tertentu dari masyarakat pembelian yang sesuai dengan perkhidmatan atau produk yang ditawarkan oleh perniagaan. Perniagaan sering menganalisis demografi untuk melakukan segmentasi pasar, walaupun faktor psikografi, perbezaan geografi dan bahkan perilaku dapat menunjukkan segmen pasar yang layak.

Kepentingan Segmentasi dan Penyasaran Pasaran untuk Mengurangkan Kos

Tunggu lama pemasaran massal dalam usaha untuk menangkap dengan sebilangan besar pengguna yang meluas menghasilkan hasil yang beragam dan menanggung kos yang besar. Sebaliknya pasaran, membatasi bidang pelanggan dan membolehkan perniagaan mengarahkan sumber kewangan ke saluran komunikasi tertentu yang menjangkau langsung kepada pengguna di segmen pasaran tersebut. Sebuah syarikat yang membuat alat pemesinan tepat akan membuang-buang pemasaran dengan meletakkan iklan di majalah kepentingan umum, kerana rata-rata pengguna tidak menggunakan peralatan pemesinan tepat. Majalah yang ditujukan untuk mesin dan kedai mesin mewakili pelaburan yang jauh lebih kecil dibandingkan dengan pemasaran massal dan berbicara terus dengan pangkalan pelanggan yang diinginkan syarikat.

Meningkatkan Pembangunan Produk

Dengan fokus pada segmen pasaran tertentu membolehkan perniagaan menyesuaikan produk dan perkhidmatan yang ada untuk memenuhi keperluan tertentu pelanggan tersebut. Segmentasi juga membolehkan perniagaan merancang produk dan perkhidmatan masa depan untuk memenuhi keperluan tepat pasaran sasaran. Spa yang melayani para profesional, misalnya, mungkin akan meluaskan waktu malam untuk menampung jadual yang menuntut yang sering dihadapi oleh para profesional. Pengguna di segmen pasar juga dapat memberikan input untuk produk yang dicadangkan, melalui kumpulan fokus atau tinjauan, untuk membantu perniagaan menentukan apakah produk tersebut memberikan nilai kepada mereka.

Masuk ke Pasaran Baru

Segmentasi pasaran dapat membantu perniagaan mengenal pasti pasaran yang tidak dilayani, yang memberikan peluang keemasan bagi perniagaan untuk memantapkan dirinya sebagai yang pertama di pasaran. Perniagaan yang pertama kali menawarkan produk atau perkhidmatan ke pasaran cenderung mengawal pangsa pasar yang memerintah walaupun pesaing bergerak masuk. Sebagai contoh, tempat pizza yang menawarkan perkhidmatan penghantaran ke kawasan yang tidak dapat dihantar sebelum mempunyai peluang yang baik untuk kekal tempat penghantaran pizza untuk penduduk di kawasan itu.

Fokus Perniagaan yang Lebih Baik

Salah satu faedah utama segmentasi pasar adalah mendorong perniagaan untuk fokus, kerana berusaha melayani terlalu banyak pasaran atau menyediakan terlalu banyak produk yang mencairkan jenama perniagaan. Sekiranya sebuah restoran cuba menawarkan makanan mulai dari burger dan makanan Cina hingga masakan Itali yang mewah, restoran itu gagal merebut pasar tunggal dan kehilangan kemampuannya untuk membezakannya. Melayan pasaran yang didefinisikan secara sempit bermaksud perniagaan mesti menentukan penawarannya secara sempit agar sesuai dengan pelanggan tersebut. Restoran yang hanya menyajikan makanan Itali mewah untuk menjamu pelanggan menarik segmen pasaran yang mencari produk dan pengalaman tertentu sambil membolehkan perniagaan meningkatkan kecekapan utamanya.