Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya PayPal Terus Mengisi Akaun Bank Anda?

Sekiranya PayPal terus mengecas akaun bank anda tanpa persetujuan anda, periksa kawasan penagihan automatik untuk memastikan anda tidak mempunyai langganan aktif, dan kemudian hubungi pusat penyelesaian untuk menuntut pembayaran balik anda. Laman web PayPal menyediakan dokumentasi untuk membantu anda memahami hak anda dan cara mempertikaikan transaksi.

Edit Langganan PayPal Anda

Sekiranya anda mempunyai sebarang bentuk penagihan automatik pada akaun PayPal anda, anda harus mematikannya secara manual untuk menghentikan pembayaran. Untuk mengedit rancangan pembayaran aktif, arahkan kursor ke tab "Profil" di bahagian atas halaman dan arahkan ke "Wang Saya." Klik "Kemas kini" di bahagian Pembayaran Pra-persetujuan Saya. Klik pada nama pedagang untuk mendedahkan halaman Butiran Pengebilan. Pilih "Batal" dari kawasan Status. Sekiranya anda mempunyai beberapa langganan, anda mesti membatalkannya secara berasingan.

Lawati Pusat Bantuan

PayPal mempunyai halaman dalam talian yang disebut Pusat Bantuan. Kawasan laman web PayPal ini didedikasikan untuk memberi pengguna maklumat mengenai cara menyelesaikan masalah. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai hak anda dan cara menyelesaikan masalah pembayaran, arahkan kursor ke tab Tuntutan dan Batasan dan klik "Maklumat mengenai Tuntutan dan Pertikaian." Halaman ini akan memberikan senarai penyelesaian popular untuk masalah yang dihadapi orang pada masa lalu. Sebelum anda mengemukakan tuntutan untuk caj yang tidak dibenarkan, baca maklumat di bahagian ini untuk mengetahui dokumentasi apa yang anda perlukan untuk menyelesaikan kes anda.

Laporkan Transaksi Tidak Sah

Gunakan Pusat Penyelesaian PayPal untuk membantah transaksi yang berlaku di akaun anda tanpa persetujuan anda. Kawasan ini dapat diakses dengan mengklik pautan "Pusat Penyelesaian" di bahagian atas halaman utama. Untuk mengemukakan tuntutan, anda mesti memberikan ID Transaksi dan menulis laporan. PayPal bertujuan untuk menyelesaikan masalah dalam masa 10 hari; namun, dalam beberapa keadaan, penyiasat memerlukan masa sehingga 30 hari.

Hubungi Bank Anda

Klausa 12.2 Perjanjian Pengguna PayPal memberikan nombor telefon, alamat surat dan borang hubungan. Cuba hubungi PayPal menggunakan kaedah komunikasi ini jika anda tidak berpuas hati dengan respons dari Pusat Penyelesaian. Sekiranya anda masih tidak dapat menyelesaikan tuntutan anda, hubungi perkhidmatan pencegahan penipuan bank anda dan terangkan keadaan anda. Ejen di sana akan mengesyorkan tindakan terbaik dan boleh bertindak bagi pihak anda sekiranya anda perlu mengambil tindakan undang-undang.