Cara Mencari iPad yang Dicuri

Sekiranya anda memuat turun dan mengaktifkan aplikasi Cari iPhone Saya di iPad sebelum dicuri, anda boleh mengesannya melalui sambungan Wi-Fi ketika pencuri menggunakan peranti tersebut. Aplikasi Find My iPhone berfungsi untuk iPhone dan iPad.

Aktifkan Cari iPhone Saya

Sama ada aktifkan aplikasi Cari iPhone Saya di mana-mana peranti mudah alih Apple atau log masuk ke akaun iCloud anda di komputer anda di iCloud.com menggunakan ID Apple anda. Klik "Semua Peranti" dan pilih iPad yang ingin anda lacak. Klik "Lost Mode" dan masukkan kod laluan anda untuk mengesan dan mengunci peranti. E-mel pengesahan tindakan ini dihantar ke alamat e-mel yang disambungkan ke akaun Apple anda. Sekiranya iPad anda dicuri dalam talian, titik hijau muncul di sebelah peranti dan peta memaparkan lokasi iPad semasa. Sekiranya di luar talian, titik di sebelah peranti anda berwarna kelabu; iPad akan mengunci dan mengesan pada saat ia disambungkan ke rangkaian Wi-Fi.

Panggil Polis

Setelah anda mengaktifkan Cari iPhone saya, peranti anda terkunci dan tidak dapat digunakan sehingga ID pengguna dan kata laluan anda dimasukkan. Anda harus melaporkan iPad anda yang dicuri kepada polis dan pembawa wayarles anda.

Simpan Data iCloud Anda

Sekiranya anda tidak mengaktifkan Cari iPhone Saya sebelum dicuri, anda tidak akan dapat mengesannya. Walau bagaimanapun, anda harus menukar kata laluan iCloud anda agar pencuri tidak dapat membuat perubahan pada data iCloud anda.