Cara Menulis Pelan Perkhidmatan yang Baik dalam Pengurusan Kes

Kanak-kanak dan orang dewasa dalam krisis bergantung pada pekerja sosial untuk membantu mereka menyelesaikan masalah dan mengatasi situasi kehidupan seharian. Pekerja sosial membuat kes untuk setiap pelanggan baru dan mengembangkan rancangan perkhidmatan yang diperlukan oleh pelanggan. Tugas pengurusan kes jatuh pada pekerja sosial dalam berbagai pengaturan mulai dari kemudahan penjagaan kesihatan dan sekolah hingga lembaga pemerintah. Pelan perkhidmatan yang berkesan adalah komponen penting dalam pengurusan kes dan dapat membuat perbezaan yang signifikan dalam kehidupan pelanggan anda.

Mulakan Dengan Temu ramah

Semakin banyak maklumat yang anda dapat dari pelanggan anda, semakin banyak rancangan perkhidmatan anda yang lebih mendalam. Anda akan memahami keperluan pelanggan anda dengan sebaik-baiknya apabila anda mengetahui kekuatan dan kelemahan klien anda, mendapatkan sejarah lengkap dan mengetahui perincian keadaan semasa. Pelanggan anda harus mengambil bahagian dalam pembuatan rancangan perkhidmatan, dan bersikap terbuka dan akan datang dalam wawancara awal memainkan peranan penting dalam penglibatan itu.

Kembangkan Matlamat Menengah dan Jangka Panjang

Pelan perkhidmatan yang berkesan berfungsi ke belakang kerana anda terlebih dahulu menulis matlamat rancangan dan kemudian mengisi perkhidmatan yang akan membolehkan pelanggan anda mencapai tujuan tersebut. Sebagai contoh, jika perumahan kekal adalah salah satu tujuan anda, pertama anda perlu mengenal pasti sumber pendapatan dan mengatur tempat tinggal sementara, yang boleh berfungsi sebagai tujuan perantaraan. Semasa anda berusaha untuk mencapai tujuan akhir, anda akan mengisi rancangan dengan langkah-langkah lain seperti mendapatkan latihan pekerjaan dan pekerjaan atau menetapkan pelanggan anda dalam senarai menunggu untuk perumahan awam.

Bina Pelan Serentak

Bersama dengan menyelesaikan masalah segera dan membina langkah-langkah untuk mencapai matlamat yang telah anda buat, anda harus mengetahui tema bersamaan yang mesti diberi perhatian dalam rancangan perkhidmatan. Sebagai contoh, jika ketagihan adalah penyebab utama kehilangan tempat tinggal yang anda hadapi, maka rawatan penyalahgunaan bahan mungkin sesuai. Sekiranya masalah kesihatan mental timbul dalam penilaian anda, anda mungkin perlu melakukan intervensi kaunseling atau perubatan sebagai sebahagian daripada rancangan perkhidmatan yang lengkap untuk mengelakkan masalah di masa depan.

Buat Langkah Definitif untuk Pelaksanaan

Pelan perkhidmatan menyeluruh terbentuk daripada banyak langkah yang anda dan pelanggan anda anggap penting untuk berjaya. Tulis setiap langkah dalam rancangan dan libatkan klien dalam pelaksanaan setiap langkah dengan garis masa dan hasil dicatat untuk setiap langkah. Contohnya, borang dan permohonan bantuan mungkin diperlukan untuk memohon pelbagai perkhidmatan yang anda anggap penting. Rancangan perkhidmatan anda mungkin memberi masa seminggu untuk pelanggan mendapatkan dan menyerahkan borang tersebut. Temujanji mesti dibuat dan disimpan, semua dinyatakan dalam rancangan perkhidmatan. Sertakan arahan untuk pelanggan dalam rancangan dan juga langkah-langkah yang akan anda bantu selesaikan.