Cara Berbual Menggunakan Penyemak Imbas Internet Anda

Setiap hari berjuta-juta perniagaan menggunakan program sembang untuk berkomunikasi dalam masa nyata dengan rakan sekutu, pelanggan dan pembekal di seberang jalan atau di seberang dunia. Aplikasi seperti AIM, sembang Gmail, Skype dan Yahoo Messenger membolehkan perniagaan menghantar mesej dengan segera kepada orang dalam senarai kenalan mereka. Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan sembang di komputer anda, anda mungkin sudah memasang versi desktop perisian klien sembang di komputer anda. Walau bagaimanapun, jika perniagaan anda membawa anda ke jalan raya dan anda mesti menggunakan komputer awam atau komputer tanpa aplikasi pelanggan sembang pilihan anda, anda masih boleh berkomunikasi di hampir setiap program sembang utama dengan menggunakan penyemak imbas Web.

TUJUAN

1

Buka penyemak imbas Web anda dan arahkan ke laman web AIM Express (pautan di Sumber.)

2

Klik butang "Sembang Sekarang". Tunggu beberapa saat sehingga tetingkap pop timbul AIM Express muncul dan muat sepenuhnya.

3

Klik butang "AIM", kemudian masukkan nama pengguna dan kata laluan AIM anda. Klik butang "Log Masuk".

4

Klik nama rakan dalam Senarai Teman anda untuk membuka tetingkap sembang baru. Berbual dengan orang itu seperti biasa.

Facebook

1

Navigasi ke laman utama Facebook.com di penyemak imbas Web anda (pautan di Sumber.)

2

Masukkan nama pengguna dan kata laluan e-mel Facebook anda, kemudian klik butang "Log In".

3

Klik nama Facebook anda di bahagian atas halaman Utama untuk memaparkan senarai Garis Masa dan Sembang anda.

4

Klik nama rakan Facebook dalam talian. Masukkan teks di tetingkap sembang, kemudian tekan "Enter" untuk mengirim.

Gmail

1

Buka penyemak imbas Web pilihan anda dan arahkan ke halaman log masuk Gmail (pautan di Sumber.)

2

Masukkan nama pengguna dan kata laluan Gmail anda, kemudian klik butang "Masuk".

3

Tatal ke bawah ke kotak Sembang di panel navigasi kiri halaman Peti Masuk Gmail anda, kemudian klik nama orang dalam senarai kenalan anda. Tetingkap sembang kecil muncul di tetingkap penyemak imbas.

4

Masukkan teks di bahagian bawah tetingkap, kemudian tekan kekunci "Enter" untuk menghantarnya kepada rakan anda.

Yahoo Messenger

1

Buka program penyemak imbas dan pergi ke halaman log masuk Yahoo Mail (pautan di Sumber.) Masukkan ID dan Kata Laluan Yahoo anda, kemudian klik "Log Masuk."

2

Klik ikon "Lightning Bolt" di sebelah pautan Kenalan Dalam Talian di halaman navigasi untuk log masuk ke Yahoo Messenger secara automatik. Ikon "Lightning Bolt" berubah menjadi anak panah kecil.

3

Klik anak panah di sebelah Kenalan Dalam Talian, kemudian nama rakan dalam talian dengan siapa anda mahu berbual. Tetingkap atau tab IM baru muncul di penyemak imbas bergantung pada pilihan Yahoo Messenger anda.

4

Ketikkan mesej ke dalam kotak entri teks, kemudian tekan "Enter" untuk menghantar mesej kepada rakan anda.

Imo.im

1

Buka penyemak imbas Web anda dan arahkan ke laman web Imo.im (pautan di Sumber.) Laman web Imo.im membolehkan anda masuk ke perkhidmatan sembang yang paling popular dan berbual dengan rakan menggunakan antara muka Web Imo.im. Laman web ini menyokong semua perkhidmatan sembang utama seperti AIM, Facebook, GTalk (Gmail) dan Windows Live Messenger. Laman web ini juga membolehkan anda berbual di perkhidmatan yang biasanya tidak menawarkan antara muka sembang Web seperti Skype dan Steam.

2

Klik ikon perkhidmatan sembang yang ingin anda sambungkan di bawah tajuk "Log masuk ke Akaun Lain". Tetingkap timbul Log masuk muncul.

3

Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda untuk perkhidmatan sembang, kemudian klik butang "Masuk".

4

Klik nama rakan di bawah tajuk "Dalam Talian". Tab baru muncul di tetingkap papan pemuka muncul memaparkan nama rakan yang anda klik.

5

Ketikkan mesej ke dalam kotak sembang, kemudian klik "Kirim."