Cara Memasukkan Nombor secara menegak dalam Dokumen Word

Walaupun lebih praktikal dan senang digunakan Microsoft Excel untuk dokumen dengan medan bernombor, ia juga boleh dilakukan di Word. Word membolehkan anda membuat nombor menegak melalui ciri senarai, yang secara automatik membuat urutan untuk anda, atau melalui jadual. Setelah anda membuat senarai berangka, anda dapat menyusun data dengan mudah menggunakan ciri Urutkan.

Daftar bernombor menegak

1

Buat dokumen Word baru dan kemudian klik di mana sahaja di badan dokumen untuk meletakkan kursor di mana anda mahu memulakan senarai.

2

Klik tab "Rumah" dan kemudian klik butang anak panah di sebelah pilihan "Penomboran" di bahagian Perenggan.

3

Pilih jenis senarai bernombor yang anda mahukan dari senarai pilihan yang dipaparkan. Arahkan tetikus anda ke atas setiap pilihan untuk keterangan ringkas dan kemudian klik yang anda mahu gunakan.

4

Masukkan data yang ingin anda paparkan di sebelah nombor dan kemudian tekan "Enter" untuk melompat ke baris seterusnya secara automatik dan buat nombor seterusnya secara menegak. Tekan "Enter" dua kali untuk menamatkan senarai.

Jadual bernombor menegak

1

Buat dokumen Word baru dan kemudian klik di mana sahaja di badan dokumen untuk meletakkan kursor di mana anda mahu memulakan jadual.

2

Klik tab "Masukkan" dan kemudian klik pilihan "Jadual".

3

Gerakkan kursor anda ke grid yang dipaparkan sehingga bilangan baris dan lajur yang ingin anda gunakan diserlahkan. Klik kiri untuk menambahkan jadual ini ke dokumen anda. Sebagai alternatif klik "Insert Table" dan masukkan bilangan baris dan lajur yang ingin anda gunakan dan kemudian klik "OK."

4

Klik sudut kanan atas, kiri atau bawah meja untuk memilih keseluruhan jadual.

5

Klik tab "Rumah" dan kemudian klik butang anak panah di sebelah "Penomboran" di bahagian Perenggan.

6

Klik pada gaya senarai berangka yang ingin anda tambahkan ke jadual untuk membuat nombor menegak.

Nombor menegak dalam kotak teks

1

Buat dokumen Word baru dan kemudian klik di mana sahaja di badan dokumen untuk meletakkan kursor di mana anda mahu memulakan kotak teks.

2

Klik tab "Sisipkan" dan klik "Kotak Teks" dari bahagian Teks.

3

Klik "Kotak Teks Mudah" dan kemudian klik di mana sahaja di dalam kotak teks baru untuk menaip nombor yang anda mahu paparkan secara menegak.

4

Klik tab "Format" dan kemudian klik "Arah Teks" dan pilih salah satu Pilihan Arah Teks menegak. Ini menyebabkan nombor di dalam kotak teks dipaparkan secara menegak.