Cara Memformat Kad Memori untuk Kamera Canon

Memformat kad memori dapat meningkatkan kelajuan membaca dan menulis kamera digital Canon anda. Sekiranya anda mengalami kelajuan penulisan yang perlahan dengan kelewatan yang panjang di antara gambar, anda mungkin mempertimbangkan untuk memformat kad untuk meningkatkan prestasi. Prosedur ini juga disyorkan semasa menggunakan kad baru dengan kamera anda. Semasa memformat kad, beberapa kamera Canon memberikan pilihan pemformatan tahap rendah yang menghapus semua sektor yang dapat dirakam pada kad. Ini memerlukan masa lebih lama, tetapi akan memberikan peningkatan prestasi terbaik jika anda mengalami prestasi menulis yang perlahan.

1

Luncurkan kunci pada kad memori anda ke kedudukan tidak terkunci. Beberapa kad, seperti kad Flash Ringkas, mempunyai kunci mekanikal yang menghalang pemadaman atau penulisan kad secara tidak sengaja.

2

Masukkan kad ke dalam kamera Canon anda dan hidupkan kamera.

3

Tekan butang "Menu" pada kamera.

4

Pilih pilihan "Operasi Kad" atau "Penyelenggaraan" dari menu - pada beberapa kamera Canon, pilihan ini mungkin ditunjukkan oleh tab yang berisi kunci pas. Pilih tab atau pilihan dengan menggunakan roda navigasi pada kamera dan menekan butang "Pilih".

5

Pilih "Format" dan periksa "Pemformatan Tahap Rendah", jika itu adalah pilihan yang anda mahukan.

6

Pilih "OK" atau "Execute" dan sahkan bahawa anda ingin anda memformat kad tersebut. Pemformatan akan dimulakan dan anda akan mendapat mesej apabila selesai.