Apa itu Ucapan Penutup untuk Surat Perniagaan?

Setiap bahagian surat perniagaan anda menyampaikan nada dan mesej yang ditujukan untuk pembaca - dari salam hingga tanda tangan anda di bahagian bawah. Penutupan surat perniagaan menunjukkan hubungan anda dengan pembaca dan memberitahu mereka bahawa surat-menyurat telah selesai. Penutupan surat perniagaan adalah sama, sama ada anda menulis surat biasa atau e-mel.

Tujuan

Tujuan utama penutupan surat perniagaan adalah untuk menandakan berakhirnya surat-menyurat. Tanpa penutup, penerima mungkin menyangka bahawa dia kehilangan halaman surat anda, atau, jika anda menulis e-mel, dia mungkin berfikir bahawa anda telah menghantar e-mel tersebut sebelum anda selesai secara tidak sengaja. Penutupan surat perniagaan juga merupakan sebahagian daripada etika dan menunjukkan rasa hormat kepada pembaca.

Memformat

Terdapat peraturan pemformatan standard untuk penutupan surat perniagaan yang menjaga penampilan profesional keseluruhan surat. Penutupan harus dimulakan satu baris selepas ayat terakhir di badan huruf. Kata pertama penutupan surat perniagaan anda selalu ditulis dengan huruf besar. Untuk menjaga surat tetap konsisten, tanda baca penutup meniru ucapan pembuka dalam surat tersebut. Sebagai contoh, jika ucapan pembuka surat menggunakan koma setelah nama orang yang ditujukan kepada surat itu, penutup juga harus menggunakan koma. Tinggalkan empat ruang di antara penutup dan nama cetak anda jika anda merancang untuk menandatangani surat tersebut.

Contoh

Terdapat banyak contoh penutupan yang ada pada seorang penulis yang mengekalkan profesionalisme dan kesopanan yang berkaitan dengan korespondensi perniagaan. Contohnya, surat anda boleh ditutup dengan "Hormat kami," "Salam hangat," "Hormat kami" atau sekadar "Terima kasih." Apa sahaja penutupan yang anda gunakan, elakkan frasa yang boleh disalahtafsirkan oleh pembaca. Contohnya, jangan gunakan "Fondly" atau "Thinking you" atau penutup lain yang dimaksudkan untuk surat peribadi.

Variasi

Penutupan surat perniagaan tidak harus mengandungi satu atau dua frasa sebelum nama anda. Sekiranya anda mengetahui orang yang dimaksudkan surat itu, penutupan anda boleh berubah-ubah agar sesuai dengan urgensi atau nada mesej. Contohnya, jika surat perniagaan itu adalah untuk rakan sekerja dan mengandungi humor, anda boleh menutup dengan frasa yang sama lucu, seperti "Saya harap saya berada di Vegas", diikuti dengan nama anda. Mesej mendesak boleh ditutup dengan "Secepat yang anda boleh", atau beberapa variasi lain.