Prosedur Perakaunan Asas

Sistem perakaunan mengesan dan mengawal pendapatan dan perbelanjaan perniagaan. Sistem perakaunan dapat sesederhana pena dan notepad, dan dapat menjadi kompleks seperti staf perakaunan antarabangsa yang beribu-ribu memanfaatkan kemajuan teknologi terkini. Bagi pemilik perniagaan kecil, mengikuti sekumpulan asas perakaunan asas boleh menjadi cara yang berkesan untuk memperoleh pengalaman dalam mengendalikan akaun syarikat anda.

Mengumpulkan Dokumen Kewangan

Rekod kewangan sangat penting dalam mana-mana sistem perakaunan. Perniagaan kecil dan besar harus meletakkan sistem untuk memastikan bahawa semua pendapatan dan perbelanjaan dicatat dalam beberapa cara, secara fizikal, elektronik atau kedua-duanya.

Dokumen kewangan penting merangkumi kaset daftar masuk, invois, bil masuk, rekod gaji, borang cukai dan resit perjalanan. Dokumen kewangan boleh berasal dari pelbagai lokasi dan pekerja. Siapkan sistem untuk memastikan bahawa dokumen-dokumen ini masuk ke jabatan perakaunan pusat tepat pada masanya.

Membuat Transaksi

Secara tradisinya, akauntan menggunakan dokumen kewangan untuk memasukkan transaksi ke dalam pelbagai akaun secara manual dalam sistem perakaunan syarikat. Walaupun ini masih berlaku hingga tahap tertentu, sebilangan besar perniagaan telah memanfaatkan penyelesaian teknologi untuk membuat transaksi secara automatik.

Perisian pesanan automatik proprietari, misalnya, dapat disiapkan untuk menyesuaikan akaun secara automatik dalam sistem perakaunan melalui rangkaian syarikat. Dalam kes ini, akauntan menggunakan dokumen kewangan untuk mengesahkan rekod perakaunan dan menyiasat sebarang perbezaan.

Penyesuaian Akaun

Memeriksa akaun anda dengan rekod luaran haruslah menjadi aktiviti biasa di jabatan perakaunan. Memeriksa rekod dalaman aset syarikat terhadap penyata akaun bank dan portfolio pelaburan dapat memberi amaran kepada pasukan perakaunan anda mengenai apa-apa perbezaan antara keduanya, begitu juga dengan memeriksa rekod hutang akaun anda dengan rekod pembekal anda.

Akaun Belum Bayar Dan Belum Terima

Akaun yang perlu dibayar terdiri daripada semua wang yang terhutang oleh syarikat anda kepada pembekal dan pemberi pinjamannya. Akaun belum terima adalah sebaliknya, dan terdiri daripada semua wang yang terhutang kepada anda oleh pelanggan dan penghutang lain. Sistem perakaunan menyeluruh melibatkan sistem mengesan tarikh dan status akaun yang perlu dibayar dan belum diterima, dan bahkan dapat disiapkan untuk membayar bil secara automatik tepat pada waktunya atau menghantar pemberitahuan kepada pemegang akaun yang tunggakan.

Pelaporan Dalaman Dan Luaran

Membuat laporan untuk pengurusan, pelabur dan pemegang kepentingan syarikat lain adalah fungsi penting sistem perakaunan. Laporan dalaman membantu pengurus dalam membuat keputusan dengan menyampaikan data operasi dengan cara yang relevan secara strategis, memungkinkan mereka untuk melihat tren dan bidang-bidang yang berpotensi untuk ditingkatkan.

Syarikat yang diperdagangkan secara terbuka diminta untuk menghantar pelbagai laporan kewangan kepada pihak berkuasa persekutuan sepanjang tahun, termasuk laporan tahunan, Borang 10K. Walaupun syarikat milik persendirian, mungkin meminta mereka membuat laporan untuk pihak berkepentingan luar, seperti pemberi pinjaman dan pelabur swasta.