3 Jenis Diskriminasi Harga

Apa persamaan harga tiket penerbangan dalam talian dan harga menu kanak-kanak? Mereka berdua memberikan contoh diskriminasi harga. Yang pertama membolehkan penyedia dalam talian menyesuaikan harga mengikut apa yang difikirkannya akan anda bayar, sementara yang kedua mencerminkan usaha untuk menarik keluarga ke restoran.

Pemilik perniagaan kecil jarang dapat mengakses teknologi canggih yang diperlukan untuk menyesuaikan harga dengan cepat sesuai dengan kebiasaan membeli pelanggan tertentu, tetapi dengan menawarkan tawaran yang disasarkan kepada kumpulan tertentu, anda dapat mempertahankan strategi harga umum anda sambil menarik set pelanggan baru. Anda boleh meningkatkan keuntungan anda dengan merancang program insentif yang sesuai dengan jenis pelanggan yang ingin anda tarik dengan program harga yang paling sesuai dengan profil tersebut.

Petua

Diskriminasi harga tahap pertama bermaksud mengetahui apa yang pelanggan anda sanggup bayar untuk item dan menjualnya pada harga tersebut. Diskriminasi harga darjah kedua merujuk kepada tawaran dan harga istimewa yang ditawarkan kepada pelanggan yang memenuhi syarat tertentu atau yang mencari kualiti istimewa. Program penetapan harga peringkat ketiga menawarkan potongan khas kepada anggota kumpulan tertentu, seperti pelajar, warga emas atau anggota tentera.

Diskriminasi Ijazah Pertama: Mempertimbangkan Pelanggan Individu

Diskriminasi harga tahap pertama bermaksud mengetahui apa yang pelanggan anda sanggup bayar untuk item dan menjualnya pada harga tersebut. Strategi ini mensyaratkan anda terbuka untuk tawar-menawar, seperti peniaga kereta terpakai, atau untuk profil pelanggan anda dan menawarkan harga yang disesuaikan berdasarkan prestasi masa lalu. Dalam penerbitan dalam "IEEE Security & Privacy," Alessandro Acquisti, seorang penolong profesor teknologi maklumat dan dasar awam di Carnegie Mellon University, memperhatikan bahawa strategi ini paling tidak dihargai oleh pengguna. Pedagang dalam talian yang menggunakan sejarah pembelian pelanggan dan data mengenai tingkah laku membeli-belah perbandingan untuk menentukan harga sangat terdedah kepada publisiti buruk dan keterasingan pengguna.

Diskriminasi Tahap Kedua: Membolehkan Pelanggan Memilih Tawaran

Diskriminasi harga darjah kedua merujuk kepada tawaran dan harga istimewa yang ditawarkan kepada pelanggan yang memenuhi syarat tertentu atau yang mencari kualiti istimewa. Contohnya, tawaran beli-dua-dapatkan-satu-percuma, harga khas untuk pembelian pukal dan pakej premium adalah promosi peringkat kedua. Pelanggan biasanya menghargai peluang ini selagi ganjaran dapat diperoleh dan mereka tidak menyertai kenaikan harga untuk mengimbangi, menurut kajian oleh Sarah Spiekermann di Institut Sistem Maklumat, Universiti Humboldt Berlin. Program-program ini membolehkan perniagaan anda memberikan penjimatan kepada pelanggan yang menghargai "tawaran", untuk memberi ganjaran kepada pelanggan setia dengan kad pembelian yang kerap dan meningkatkan margin pada item langka atau premium.

Diskriminasi Darjah Ketiga: Harga Istimewa untuk Kumpulan Khas

Program penetapan harga peringkat ketiga menawarkan potongan khas kepada anggota kumpulan tertentu, seperti pelajar, warga emas atau anggota tentera. Potongan harga ini sering ditunjukkan dalam tawaran restoran dan harga masuk, tetapi juga boleh berlaku untuk pembelian, seperti pengurangan harga guru pada buku dan mainan. Program peringkat ketiga memberi anda peluang untuk mengembangkan pasaran anda dengan menjual kepada kumpulan yang mungkin tidak membeli sebaliknya, dan jarang sekali menimbulkan perasaan buruk di kalangan pelanggan yang tidak termasuk dalam kumpulan diskaun selagi anda tidak menaikkan harga secara umum untuk mengimbangi potongan itu, menurut ahli ekonomi Hall dan Lieberman dalam "Mikroekonomi: Prinsip dan Aplikasi."

Kesahan Diskriminasi Harga

Mengenakan jumlah yang berbeza untuk barang yang sama kepada orang yang berbeza atau kumpulan orang yang berlainan adalah diskriminasi harga. Selagi anda dapat memberi alasan mengapa anda mengenakan harga yang berbeza, seperti melaksanakan program "makanan anak-anak" untuk menarik keluarga dan anda mengelakkan bahaya kepada kumpulan tertentu, seperti mengenakan harga yang lebih tinggi kepada orang-orang dari kumpulan kaum tertentu, amalan ini adalah sah . Begitu juga, pemborong boleh menawarkan jeda harga untuk pembelian kuantiti dan mereka dapat menawarkan barang dagangan yang disesuaikan tetapi mereka tidak dapat mempengaruhi persaingan dengan membatasi tawaran ini kepada beberapa peruncit terpilih kerana melakukannya akan membahayakan peruncit yang dikecualikan.