Kelebihan Ramalan Kualitatif

Pengurus menggunakan ramalan untuk memberitahu dan menyokong keputusan mereka. Seorang pemilik perniagaan kecil dapat menggunakan ramalan penjualan untuk menentukan apakah dia harus menggaji pekerja baru, sementara ketua eksekutif sebuah syarikat besar dapat menggunakan tinjauan penyelidikan pelanggan untuk merancang kampanye pemasaran. Tidak seperti peramalan kuantitatif, angka tidak menjadi teras peramalan kualitatif, yang bergantung pada penilaian, pengalaman dan pendapat.

Keupayaan Ramalan

Kelebihan utama peramalan kualitatif adalah kemampuannya untuk meramalkan perubahan corak penjualan dan tingkah laku pelanggan berdasarkan pengalaman dan pertimbangan eksekutif kanan dan pakar luar. Pengurusan boleh menggunakan input kualitatif bersama dengan ramalan kuantitatif dan data ekonomi untuk meramalkan trend penjualan. Ramalan kuantitatif menggunakan hasil masa lalu untuk meramalkan trend masa depan, sementara data ekonomi merangkumi kadar faedah jangka pendek dan jangka panjang dan tahap pengangguran. Sebagai contoh, jika ekonomi dijangka menurun dalam jangka pendek, pemilik perniagaan kecil mungkin bergantung pada pengalamannya sendiri dan kakitangan penjualan kanannya untuk menganggarkan penurunan penjualan yang kecil tahun depan.

Kelenturan

Ramalan kualitatif memberi kelonggaran kepada pengurusan untuk menggunakan sumber data bukan berangka, seperti intuisi dan pertimbangan pengurus berpengalaman, profesional penjualan dan pakar industri. Ini dapat meningkatkan kualiti ramalan kerana data kuantitatif tidak dapat menangkap nuansa yang dapat dikesan oleh pengalaman bertahun-tahun. Sebagai contoh, jika perniagaan kecil merancang untuk membuka kedai baru, data kuantitatif mungkin menunjukkan trend penjualan sejarah yang kuat untuk kawasan tersebut. Walau bagaimanapun, usaha wajar mungkin menunjukkan bahawa perubahan pengezonan yang baru-baru ini disetujui untuk pusat membeli-belah baru boleh memberi kesan yang signifikan terhadap penjualan di masa hadapan, yang akan menjadikan lokasi baru tidak dapat diterima. Pengurusan kemudian dapat menggunakan pertimbangan kolektifnya untuk meneruskan pengembangan, menunda atau memperkecilnya.

Kekaburan

Ramalan kualitatif berguna apabila terdapat data yang samar-samar atau tidak mencukupi. Sebagai contoh, syarikat teknologi permulaan yang mengembangkan aplikasi perisian baru tidak akan mempunyai data sejarah untuk analisis kuantitatif apa pun. Ia dapat menggunakan hasil dari syarikat yang setanding dan anggaran ukuran pasaran untuk meramalkan penjualan masa depan, tetapi keputusan dan intuisi para pengasaslah yang akan membimbing kebanyakan keputusan penting. Syarikat besar mungkin mempunyai sumber daya untuk melakukan kumpulan fokus dan ujian lapangan untuk merancang dan menyempurnakan produk baru mereka, tetapi ramalan penjualan mereka masih memerlukan input kualitatif.

Pertimbangan: Kekurangan

Kaedah peramalan kualitatif mempunyai kekurangan tertentu, seperti acara penambat dan persepsi selektif. Acara penanda bermaksud bahawa peramal memungkinkan peristiwa baru-baru ini mempengaruhi persepsi mengenai peristiwa masa depan. Contohnya, peruncit mungkin telah menerima pesanan yang sangat besar tahun ini, yang tidak mungkin akan berulang tahun depan. Persepsi selektif bermaksud bahawa peramal mengabaikan maklumat yang relevan yang mungkin bertentangan dengan pandangan mereka tentang bagaimana masa depan akan terungkap. Sebagai contoh, pemilik restoran boleh memutuskan untuk mengabaikan kemasukan peruncit kotak besar dan kedai runcit ke dalam ramalannya, dengan anggapan bahawa restoran dan makanan siap dimasak di rumah mereka tidak akan memberi kesan pada penjualan masa depan.