Apa yang Membezakan Pekerja Berprestasi Tinggi Daripada Pelaku Purata?

Rasa hala tuju selalunya merupakan ciri utama yang memisahkan penghibur tinggi dan rata-rata di tempat kerja. Berprestasi tinggi biasanya tahu apa jalan yang harus diambil untuk menyelesaikan projek, sedangkan pekerja rata-rata mungkin memerlukan dorongan ke arah yang betul. Pemilik perniagaan yang memahami perbezaan kedua jenis pekerja ini dapat membantu para pekerja rata-rata meningkatkan produktiviti mereka.

Berprestasi Tinggi

Pekerja yang berprestasi tinggi biasanya tidak menghadapi masalah untuk menyatakan tujuan mereka. Mereka menentukan apa yang mesti mereka capai, menetapkan matlamat, dan mengatur diri mereka untuk mencapai tujuan ini dengan cekap. Berprestasi tinggi cenderung menilai diri mereka sendiri dengan pencapaian matlamat, dan mereka mungkin menentukan pencapaian tersebut. Mereka juga secara aktif berusaha meningkatkan prestasi mereka, yang bermaksud mereka mencari sumber yang mereka perlukan secara aktif - ini juga bermaksud mereka cenderung belajar dari kesilapan mereka sendiri. Majalah "Talent Management" menggambarkan pemain berprestasi tinggi sebagai tidak takut ketika melakukan apa yang diperlukan untuk berjaya.

Pelaku Purata

Sebilangan pemain berprestasi rata-rata mungkin ingin berprestasi tinggi, tetapi mereka kurang pengetahuan untuk mencapai tujuan mereka. Rata-rata pemain melakukan apa yang diharapkan daripada mereka di tempat kerja, dan mereka mungkin menganggapnya mencukupi. Tidak seperti pekerja berprestasi tinggi, mereka cenderung tidak melebihi jangkaan majikan atas kehendak mereka sendiri. Sebilangan pemain berprestasi rata-rata mungkin kekurangan sokongan dan maklum balas berguna yang mereka perlukan dari majikan untuk meningkatkan produktiviti mereka.

Kesan Tempat Kerja

Pekerja yang berprestasi tinggi sering menjadi mentor dan pelatih di tempat kerja kerana mereka berusaha untuk membantu orang lain meningkatkan produktiviti mereka. Berprestasi tinggi juga dapat menghasilkan banyak idea baru syarikat kerana mereka cenderung mencari cara untuk meningkatkan prosedur untuk memaksimumkan produktiviti mereka sendiri. Majikan yang membandingkan output dengan prestasi tinggi dan rata-rata berprestasi tinggi mungkin mendapati bahawa prestasi tinggi adalah sebanyak 10 kali lebih produktif, menurut laman web pengambilan pekerjaan Monster.com

Pertimbangan

Rata-rata pekerja merangkumi lebih daripada separuh tenaga kerja biasa, menurut Ray Silverstein, pengasas Organisasi Sumber Presiden. Dalam artikel Entrepreneur.com, Silverstein menegaskan bahawa 60 peratus tenaga kerja merangkumi pekerja rata-rata berdasarkan peraturan 20-60-20-persen. Separuh daripada baki 40 peratus terdiri daripada pemain berprestasi tinggi, dan separuh lagi termasuk pemain berprestasi rendah. Orang yang berprestasi rendah boleh mendatangkan bahaya paling besar sekiranya majikan tidak menangani masalah produktiviti mereka. Silverstein menunjukkan bahawa pekerja yang tidak berprestasi rendah menimbulkan rasa tidak senang di tempat kerja yang menghalang produktiviti orang lain.