Membuat Diamonds Flare di Photoshop

Berlian kadang-kadang memantulkan cahaya untuk menghasilkan suar berbentuk bintang putih. Tidak kira di mana berlian ada dalam foto, suar ini cenderung menarik perhatian penonton. Tidak seperti gambar iklan, yang hampir selalu memanfaatkan kesan ini, berlian dalam foto tidak selalu menimbulkan suar. Terdapat dua cara yang agak mudah untuk menambahkan suar anda sendiri ke berlian: gunakan sikat putih untuk melukisnya di atas berlian, atau memanipulasi penapis Lens Flare untuk mencipta kesannya.

Berus Bintang

Kaedah biasa dengan cepat menambahkan suar dan berkilau ke berlian adalah dengan menggunakan kuas cat berbentuk bintang. Terdapat beberapa pilihan di panel Brushes, yang boleh anda bawa dengan menekan "F5" pada papan kekunci. Untuk hasil terbaik, gunakan berus putih pada lapisan baru di atas intan. Pegang tetikus di satu tempat, kemudian tekan sikat dengan mengklik butang tetikus sehingga suar mempunyai intensiti yang anda mahukan.

Berus Campuran

Setelah menggunakan berus berbentuk bintang untuk membuat suar berlian, tingkatkan kesannya dan buat berlian anda berkilau dengan lebih kuat dengan menyisipkan sikat udara kecil di tengahnya. Gunakan berus Airbrush Soft Round untuk kesan terbaik: gunakannya sendiri untuk membuat suar tambahan yang lebih rendah pada berlian lain, atau pada titik berlian yang sama. Ketuk sikat dengan mengklik butang tetikus dua atau tiga kali - tanpa menggerakkan tetikus - untuk memberi lebih banyak intensiti suar tanpa mengotorkannya.

Sinar Lensa

Penapis Lens Flare dapat menghasilkan suar berlian yang sangat baik. Cari penapis ini dengan mengklik menu "Penapis", kemudian pilih pilihan "Render". Tetingkap pilihan terbuka, yang membolehkan anda memindahkan pusat suar ke atas intan. Anda kemudian boleh menukar jenis lensa dan kecerahan seperti yang dikehendaki. Dalam kebanyakan kes, lensa 35 mm memberikan kesan terbaik. Kerana terdapat suar tambahan yang dibuat dengan alat ini, gandakan gambar berlian sebelum membuat suar, kemudian gunakan Alat Pemadam untuk menghilangkan suar tambahan.

Pelbagai Flare

Untuk membuat pelbagai suar pada berlian yang sama, atau menyala pada gambar beberapa berlian, fokus untuk membuat suar ideal anda menggunakan teknik berus berbentuk bintang atau gabungan sikat berbentuk bintang dengan Airbrush. Anda kemudian boleh menyalin berus itu dan menampalnya di tempat lain pada gambar yang sama, kemudian putar setiap suar dan ubah ukurannya menggunakan pilihan Transform di bawah menu Edit. Sekiranya anda menggabungkan semua suar ke satu lapisan, anda boleh meniru kesan sumber cahaya tunggal dengan menerapkan lapisan lapisan gradien untuk membuat suar pada satu sisi gambar, atau yang di tengahnya, lebih terang daripada yang lain.