Cara Menambah Senarai Main ke Blogspot

Perkhidmatan Blogspot Google mempunyai alat yang dapat Anda tambahkan ke bar sisi blog untuk menampilkan senarai main lagu-lagu kegemaran anda dari laman web Playlist.com. Alat ini membolehkan anda berkongsi muzik kegemaran anda dengan rakan anda dan memberi mereka sesuatu untuk didengarkan semasa membaca blog anda. Pasang alat Senarai Main Projek dan cari lagu kegemaran anda untuk membuat senarai main anda.

1

Log masuk ke Blogspot.com menggunakan penyemak imbas Web anda. Setelah sampai ke menu utama, klik pautan "Reka Bentuk" berhampiran nama blog anda. Ini membawa anda ke halaman "Edit Tata Letak".

2

Klik pautan "Tambah Gadget" di sebelah kanan rajah susun atur. Ini memaparkan tetingkap baru yang bertajuk "Tambah Gadget."

3

Ketik "senarai main" di medan "Cari Gadget" di bahagian atas tetingkap, dan kemudian tekan "Enter." Skrin yang dihasilkan memaparkan satu alat untuk senarai main muzik, yang disebut "Project Playlist."

4

Klik tanda tambah di sebelah "Senarai Main Projek." Ini membawa anda ke skrin konfigurasi alat.

5

Navigasi ke Playlist.com di tetingkap atau tab penyemak imbas baru. Klik pautan "Log In" di sudut kanan atas halaman, dan masukkan alamat e-mel dan kata laluan anda. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun playlist.com, klik butang "Daftar Percuma" dan ikuti arahan untuk membuatnya.

6

Klik medan carian di bahagian atas halaman, dan taipkan nama artis atau lagu. Tekan "Enter" untuk mencari, dan kemudian klik tanda tambah di sebelah kiri tajuk lagu untuk menambahkannya ke senarai main. Senarai di sebelah kanan halaman memaparkan lagu semasa anda menambahkannya.

7

Klik butang "Benamkan" di sudut kanan bawah senarai main. Tetingkap baru dengan URL seperti //www.playlist.com/playlist/get_code/22498989579 muncul.

8

Klik dan seret penunjuk tetikus untuk menyerlahkan nombor di hujung URL. Klik kanan nombor, dan pilih "Salin."

9

Kembali ke skrin konfigurasi untuk gadget Project Playlist. Keluarkan nombor semasa yang dipaparkan di medan "Senarai Main #". Klik kanan medan dan pilih "Tampal." Nombor senarai main anda muncul di lapangan.

10

Klik butang "Simpan" untuk menambahkan senarai main ke blog anda.