Cara Membuat Resit Jualan dalam Buku Pantas

Sekiranya perniagaan anda berfungsi dengan penjualan tunai dan jenis pembayaran lain, penerimaan sangat penting untuk rekod dan hubungan pelanggan anda. Anda boleh menggunakan QuickBooks untuk menghasilkan resit penjualan untuk transaksi baru apabila anda menerima pembayaran sepenuhnya untuk perkhidmatan atau produk. Resit dapat membantu ketika pelanggan membuat pengembalian dan pertukaran, atau jika anda lebih suka menyimpan resit salinan cetak.

1

Mulakan Buku Pantas. Pilih menu "Pelanggan" pada bar alat dan pilih "Masukkan Resit Jualan."

2

Pilih pelanggan untuk siapa anda ingin membuat resit penjualan dalam senarai drop-down "Pelanggan: Pekerjaan". Pilih pilihan dalam senarai "Kelas" jika anda mengelaskan resit penjualan. Tukar tarikh jika anda tidak mahu memaparkan tarikh semasa, yang muncul secara lalai.

3

Pilih pilihan dalam senarai "Kaedah Pembayaran", seperti wang tunai, cek atau kad kredit. Masukkan nombor cek di "No. No." bidang sekiranya pelanggan dibayar dengan cek.

4

Pilih item yang dibeli pelanggan di lajur "Item". Masukkan kuantiti dan kadar di sel yang sesuai. Masukkan setiap item yang dibeli pada baris baru.

5

Pilih mesej di kotak "Mesej Pelanggan", jika dikehendaki. Klik "Print Preview" untuk melihat bagaimana resit akan muncul semasa dicetak. Klik butang "Cetak" apabila anda sudah bersedia untuk mencetak resit penjualan. Klik "Simpan dan Tutup" apabila anda selesai.