Cara Menggunakan Kurang RAM di Photoshop

Adobe Photoshop berjalan paling baik pada sistem yang pantas dan kuat dengan RAM yang banyak. Sekiranya anda mengurus perkakasan yang lebih tua sehingga tahun anggaran baru syarikat anda, tersekat menggunakan stesen kerja lama sementara sistem biasa anda menjalani pembaikan atau cuba menyelesaikan projek yang berkembang menjadi ukuran yang membebankan, anda adalah calon jangka pendek atau jangka panjang penyelesaian yang dapat membantu anda menghabiskan lebih sedikit masa untuk melihat bar kemajuan. Photoshop merangkumi penyesuaian dan prosedur yang boleh anda gunakan untuk membatasi keinginannya terhadap RAM.

1

Buka menu "Edit" Adobe Photoshop dan pilih "Preferences" untuk memunculkan kotak dialog bersatu yang merangkumi akses tab ke semua pilihan selain daripada tetapan warna. Klik pada tab "Performance" untuk menyesuaikan tetapan yang mempengaruhi prestasi aplikasi dan membatasi jumlah RAM yang diperlukan atau dapat diaksesnya. Di bahagian Penggunaan Memori, anda boleh menaikkan atau menurunkan peruntukan RAM Photoshop dengan memasukkan jumlah atau menyeret slaid untuk menaikkan atau menurunkannya. Photoshop memaparkan RAM yang ada dan mengesyorkan julat yang sesuai. Piawaiannya lebih tinggi daripada cadangan minimumnya.

2

Gunakan pilihan Photoshop's Scratch Disk pada skrin Prestasi untuk melihat pemacu atau partisi yang diberikan untuk menyediakan memori maya dalam skim proprietari Photoshop dan cakera yang layak untuk menyertai senarai. Susunan RAID menjadikan ruang calar yang baik kerana prestasi mereka yang pantas. Pemacu but anda dan sebarang partisi di dalamnya menjadikan calon kurang baik kerana mekanisme pemacu itu sendiri menjalankan sistem operasi dan aplikasi anda. Photoshop tidak akan membenarkan anda menggunakan pemacu rangkaian untuk memberi ruang awal.

3

Kurangkan pilihan Prestasi yang mengatur bilangan sejarah yang dinyatakan oleh Photoshop. Sejarah boleh menjadikan belon penggunaan RAM anda, terutamanya ketika anda mengerjakan fail besar atau membuka banyak dokumen yang diedit sekaligus. Pada masa yang sama, anda dapat menurunkan pilihan yang menentukan berapa banyak tingkat cache kedai Photoshop dan saiz jubin yang dikekalkannya. Keutamaan ini mengawal data yang disimpan untuk menyokong tahap zoom yang berbeza-beza dan ukuran potongan fail yang dimanipulasi oleh Photoshop dalam memori.

4

Buka menu "Edit" dan cari di sub-menu Purge untuk pilihan individu untuk mengurangkan penggunaan memori untuk membuat undian, sejarah dan papan keratan. Selain itu, anda boleh memilih "Semua" untuk menghapus ketiga-tiganya sekaligus. Kerana prosedur ini mengosongkan isi ruang penyimpanan masing-masing secara kekal, jangan mengeluarkan salah satu perintah ini melainkan anda pasti tidak memerlukan apa yang telah anda buat, batalkan atau salin.

5

Hadkan pergantungan anda pada lapisan dan tangkapan gambar. Ciri-ciri ini menggunakan RAM untuk menyokong kesamaan fail dan lapisan sementara. Padamkannya apabila anda selesai menggunakannya.

6

Tutup fail yang tidak perlu lagi dibuka. Setelah anda memfokuskan pada fail yang anda edit atau kompilasi, mudah untuk kehilangan senarai dokumen yang terbuka tetapi tidak diendahkan di belakang tabir, terutamanya fail yang anda buka untuk menyalinnya dan tidak ditutup setelah anda menampal bahan yang anda diperlukan.