Bagaimana Kumpulan Facebook Boleh Dihapus sekiranya Pencipta Kumpulan Facebook Tidak Memadamkan Kumpulan?

Kumpulan Facebook pada asalnya mengambil peranan sosial dan bukannya perniagaan. Ditujukan untuk rakan dengan minat bersama, alat ini sekarang juga digunakan untuk memberi kesan baik kepada beberapa perniagaan kecil. Ia dapat membuka jalur komunikasi tidak formal dengan pelanggan dan pengguna; ia juga berfungsi dengan baik secara dalaman, memberi kakitangan tempat persendirian untuk berbual dan bertukar idea. Kumpulan dibentuk oleh satu pengguna yang menerima hak dan kawalan pentadbiran. Dalam beberapa kes, kumpulan dihapuskan tanpa pengetahuan pencipta. Ini biasanya disebabkan oleh penyalahgunaan syarat perkhidmatan, nombor keahlian, admin nakal, pengarkiban atau masalah penyelenggaraan.

Penyalahgunaan Syarat Perkhidmatan

Facebook menghapus kumpulan yang melanggar Syarat Perkhidmatan atau Piawaian Komuniti. Garis panduan menyebutkan promosi keganasan, serangan ke atas individu atau kumpulan, kebogelan dan kandungan dadah, grafik atau kandungan yang menjurus kepada seks sebagai alasan utama penghapusan. Masalah lain juga mungkin berlaku. Facebook menyasarkan kumpulan secara langsung. Pengguna juga boleh melaporkan pelanggaran ke laman web ini.

Tiada Ahli

Facebook memadamkan mana-mana kumpulan tanpa ahli. Ini boleh berlaku apabila pentadbir meninggalkan kumpulan dan tidak ada orang lain yang memasuki peranan tersebut. Sekiranya semua ahli lain keluar dari masa ke masa, Facebook menutup kumpulan itu. Mengekalkan satu pentadbir atau ahli dalam kumpulan terus membukanya.

Pengambilalihan Pentadbir

Walaupun kumpulan hanya memerlukan satu orang untuk membuatnya, orang itu dapat melantik pentadbir tambahan untuk menguruskan kumpulan itu. Adalah biasa bagi kumpulan besar untuk mempunyai banyak pentadbir. Pentadbir yang tidak boleh dipercayai boleh membuang pentadbir lain daripada komuniti, membuang semua ahli yang tinggal dan kemudian meninggalkan dirinya sendiri. Kumpulan kemudian dipadamkan. Atas sebab ini, berhati-hati apabila anda memilih orang lain sebagai pentadbir.

Pengarkiban

Facebook mengubah rupa dan fungsi kumpulan pada tahun 2011. Sekiranya anda kehilangan kumpulan yang tidak aktif selama beberapa tahun, anda mungkin tidak dapat mengaksesnya sekarang. Kumpulan lama yang tidak beralih ke sistem baru diarkibkan. Mungkin ada kemungkinan untuk mendapatkan kembali sebahagian daripada bahan tersebut, tetapi mereka akan kehilangan sebahagian data dan fungsi asal mereka.

Kesalahan Penyelenggaraan

Sekiranya kumpulan anda disenaraikan sebagai tidak tersedia, tidak selalu bermaksud bahawa kumpulan anda telah dihapuskan. Kumpulan ini boleh dimatikan kerana penyelenggaraan tapak atau kesalahan operasi. Dalam kes ini, masa turun biasanya jangka pendek. Tunggu 24 jam dan cuba aksesnya lagi. Sekiranya itu tidak berjaya dan anda tidak dapat melihat masalah lain dengan kumpulan itu, laporkan ke Facebook.