Cara Memaksa PC untuk Boot Dari Pemacu USB

Satu kelebihan Windows 8 adalah masa boot cepat yang dibanggakan oleh sistem operasi. Pengurus Program Microsoft Chris Clark mendakwa boot sangat pantas, tidak praktikal untuk memasukkan pilihan boot pada tahap ini. Sebaliknya, Windows 8 menggunakan kaedah lain. Anda mengakses menu but langsung dari dalam sistem operasi. Setelah sampai di sana, anda boleh menggunakan antara muka pengguna sistem operasi untuk memilih peranti mana yang ingin anda boot semasa komputer anda dimulakan semula.

1

Pasangkan pemacu USB anda yang boleh di-boot ke port USB terbuka. Gerakkan kursor anda ke sudut kanan atas atau bawah skrin anda untuk menghadirkan bar Charms. Pilih daya tarikan Tetapan, dilambangkan dengan ikon roda gigi.

2

Pilih "Ubah Tetapan PC" dan pilih tab "Umum". Klik butang "Mulakan Semula Sekarang" di bawah tetapan Permulaan Lanjutan.

3

Pilih pilihan "Gunakan Peranti" dari menu Pilih Pilihan. Pilih pemacu USB anda dari senarai yang dihasilkan dan komputer anda akan dihidupkan semula. Daripada boot terus ke Windows 8, PC akan terlebih dahulu mencuba boot dari pemacu USB yang dipilih.