Cara Mendapatkan Lesen Pengimport Asas untuk Minuman keras

Pengusaha yang ingin mengimport minuman beralkohol boleh melakukannya dengan Permit Asas Pengimport Persekutuan. Permit ini boleh didapati dari Biro Cukai dan Perdagangan Alkohol dan Tembakau (TTB), cabang dari Jabatan Perbendaharaan. Biro mengharuskan pengusaha mendapatkan izin sebelum menceburkan diri dalam perniagaan. Permohonan adalah percuma dan prosesnya mudah.

1

Dapatkan kontrak dari pembekal minuman keras asing anda sebagai bukti keperluan anda untuk mendapatkan izin import asas. Sekiranya anda tidak dapat memperoleh kontrak maka anda boleh mendapatkan surat niat dari pembekal yang menyatakan niat untuk membekalkan perniagaan anda dengan alkohol. Pastikan ia ditulis di kepala surat rasmi pembekal dan mengandungi tandatangan pembekal.

2

Lawati laman web untuk Biro Cukai dan Perdagangan Alkohol dan Tembakau (TTB) dan muat turun borang yang diperlukan untuk memohon izin. Ini termasuk borang Surat Kuasa, Kuesioner Personel, borang Pegawai Penandatangan untuk Pegawai Korporat dan LLC, Permohonan Permit Asas di bawah Akta FAA dan Permohonan Nombor Pengenalan Majikan. Petunjuk untuk borang ini juga terdapat di laman web.

3

Lengkapkan borang jika anda mempunyai kuasa tandatangan, jika tidak, minta orang yang mempunyai kuasa tandatangan untuk syarikat melengkapkannya. Tandakan borang dengan dakwat biru jika perlu. Buat salinan setiap borang dan dokumen sokongan. Pastikan salinan berwarna sehingga tanda tangan muncul dalam dakwat biru. Buat salinan borang lain untuk rekod anda.

4

Lampirkan dokumen sokongan ke aplikasi, seperti lesen memandu penandatangan atau kad pengenalan negeri. Sertakan juga kontrak atau surat niat dari pembekal. Kirimkan paket permohonan anda, termasuk salinannya, ke alamat yang tertera pada borang.

5

Tunggu pemberitahuan bahawa TTB telah menerima permohonan anda. Berharap untuk menerima pemberitahuan melalui e-mel jika anda memberikan alamat e-mel dalam aplikasi anda.

6

Lengkapkan wawancara di telefon dengan wakil TTB untuk mengesahkan maklumat yang telah anda berikan. Juga harapkan lawatan dari ejen untuk memeriksa premis perniagaan anda.

7

Tunggu jawapan dari Biro. Agensi mungkin memerlukan 90 hari untuk memproses permohonan tersebut. Selama ini, ia melakukan pemeriksaan latar belakang pemohon dan mengesahkan sumber dana. TTB mengeluarkan izin ketika menyetujui permohonan.