Kesan Kuasa dan Politik dalam Produktiviti Organisasi

Ia mungkin berlaku lama sebelum anda menguruskan projek pekerja untuk pertama kalinya, jauh sebelum anda membuka buku pengurusan pertama anda dan bahkan sebelum anda mendapat pekerjaan pertama. Mungkin berlaku ketika anda belajar, dengan senang hati anda, bahawa "semua" yang harus anda lakukan adalah mengumpulkan kertas untuk guru sekolah rendah anda atau mengumpulkan semua bola softball setelah berlatih memukul pelatih anda. Gerakan sedemikian memberikan status yang disukai kepada anda sambil menimbulkan rasa geram dan kecemburuan di pihak rakan anda.

Tidak banyak yang anda ketahui bahawa anda terlibat dalam politik organisasi, walaupun tentu saja anda tidak merujuknya dengan cara yang begitu memalukan. Anda hanya belajar bergaul di dunia, seperti orang muda. Sekarang setelah anda menjadi pemilik perniagaan kecil, anda mungkin akan terkejut dengan betapa sedikit dunia telah berubah - dan bagaimana pelajaran muda mengenai kuasa dan politik bergema dengan orang dewasa. Perbezaannya sekarang adalah bahawa kasut peribahasa berada di sisi lain, menjadikannya penting untuk memperluas pandangan dunia anda ke empat domain politik organisasi. Seperti yang anda mendapat pemahaman yang lebih kukuh pada domain ini, anda boleh melakukan lebih daripada memahami r ole kuasa dalam kepimpinan yang berkesan; anda boleh belajar mengurus kuasa yang anda miliki di hujung jari anda untuk meningkatkan produktiviti di kalangan pekerja anda.

Ikuti Persetujuan dengan Politik Organisasi

Di suatu tempat, "politik" mungkin menjadi perkataan kotor dalam perbendaharaan kata anda. Beberapa konotasi ini masih ada, terutama ketika mereka berkaitan dengan politik dalaman dalam perniagaan. Malah Kamus Perniagaan mendefinisikan politik organisasi sebagai:

 • "Mengejar agenda individu dan kepentingan diri dalam organisasi tanpa memperhatikan kesannya terhadap usaha organisasi untuk mencapai tujuannya."

Anda mungkin mengatakan bahawa mengumpulkan kertas-kertas atau bola jaring itu meningkatkan matlamat "organisasi sekolah" anda dengan baik, walaupun rakan sekelas anda tidak selalu setuju. Dalam kes ini, anda mungkin menyukai definisi politik organisasi yang kurang berpusat pada ego dari Harvard Business Review:

 • " Politik organisasi merujuk kepada pelbagai kegiatan yang berkaitan dengan penggunaan taktik pengaruh untuk meningkatkan kepentingan peribadi atau organisasi."

Dengan kata lain, ada kemungkinan politik organisasi mendapat rap buruk, kata University of Minnesota:

 • "Walaupun sering digambarkan secara negatif, politik organisasi tidak semestinya buruk. Sebaliknya, penting untuk mengetahui aspek politik organisasi yang berpotensi merosakkan agar dapat mengurangkan kesan negatifnya. "

Untuk menaikkan paradigma yang sudah lama wujud, Insead mengatakan bahawa pemilik perniagaan kecil harus menyedari bahawa:

 • Politik wujud di setiap organisasi. Sia-sia untuk melawannya atau cuba mengalahkannya. Ini sebenarnya dapat menjadi "aset untuk pelaksanaan strategi" dan "alat alami dan berguna yang diperlukan untuk mengubah usaha." * "Politik membawa banyak konotasi negatif, tetapi bukan hanya alat untuk melayani diri sendiri," kata Insead. "Paling tidak, para pemimpin harus sadar akan keadaan tanah sehingga mereka dapat mempertahankan diri dari penolakan yang mungkin mereka terima dalam pelaksanaan strategi."

"Pundur ke belakang" itu juga sudah biasa. Anda mungkin pernah mengalaminya ketika rakan sekelas anda mengusir anda di ruang makan atau berjanji untuk bertemu dengan anda di lorong selepas loceng terakhir - hanya untuk membiarkan anda menunggu dan terkandas. Pemandangan politik pemuda mungkin membuat anda merasa bingung dan bingung, jadi anda akan berasa lega apabila mengetahui bahawa medan sebenarnya lebih mudah dikenali dan dilayari sebagai orang dewasa - jika anda ingin mendapatkan pandangan yang dekat.

Nyatakan Kajian Perniagaan Harvard:

 • "Eksekutif dapat melihat gerakan politik sebagai kotor dan akan berusaha menjauhkan diri dari kegiatan tersebut. Namun, apa yang sukar mereka akui adalah aktiviti seperti itu dapat untuk kesejahteraan organisasi dan anggotanya. Oleh itu, langkah pertama untuk merasa selesa dengan politik mengharuskan para eksekutif dilengkapi dengan peta landskap politik yang boleh dipercayai dan pemahaman mengenai sumber modal politik. "

Navigasi Empat Teras Politik Organisasi

Landskap itu terdiri daripada empat elemen asas:

 • Rumpai. Batu. Tanah tinggi. * Kayu.

Ketika kuasa dan politik surut dan mengalir melalui domain ini, ingatlah bahawa kuasa boleh datang dalam dua bentuk: formal atau tidak rasmi. Kekuasaan formal bersifat eksplisit, berdasarkan kepakaran dan wewenang. Tetapi ini mungkin bukan gaya anda. Anda mungkin lebih suka menggunakan kuasa dengan cara yang lebih halus dan bahkan melalui hubungan anda di tempat kerja. Sebenarnya, anda mungkin perlu menggunakan kedua-dua bentuk kekuatan semasa anda menghadapi:

 • Rumpai, di mana rangkaian tidak rasmi tumbuh, dan tumbuh secara semula jadi. Mereka dapat menjadi kekuatan untuk kebaikan dalam organisasi "bos yang ramah" tetapi juga dapat tumbuh dengan tidak berat sebelah dan sangat memusuhi sehingga mereka melemahkan dan akhirnya mencekik kewenangan bos.
 • Taktik terbaik anda: Kenal pasti pengaruh dan jaga mereka. Apabila terdapat jurang dalam rangkaian, cubalah mengisinya dengan orang yang sesuai dengan anda dan perniagaan kecil anda.
 • Batu-batu, yang dapat mewakili kekuatan penstabil, terutama pada saat krisis. Paling teruk, bahagian tepi yang tajam dan bergerigi boleh merosakkan organisasi.
 • Trik terbaik anda: Memandangkan sifat batu yang wujud, paparan kekuatan formal biasanya paling berkesan. Pengecualian: jika anda menjalankan perniagaan bersama dengan pemilik bersama atau naib presiden yang tidak berfungsi. Dalam kes ini, cara terbaik untuk menavigasi batu mungkin dengan mengalihkan tenaganya pada usaha positif.
 • Dataran tinggi, yang dikatakan oleh Harvard Business Review “menyediakan rel panduan untuk batu. Ini adalah proses politik fungsional yang menggunakan struktur sistem kawalan, insentif dan sekatan yang membuat organisasi mematuhi. " Seperti yang terdengar tinggi untuk menduduki tanah tinggi, organisasi dapat menjadi "terlalu birokratik" dan enggan mengambil risiko jika menolak untuk menyimpang dari tanah tinggi.
 • Taktik terbaik anda: Tidak mudah untuk memulakan perubahan dan inovasi, tetapi mewujudkan sistem ganjaran untuk pekerja yang merangkumi langkah tersebut boleh menjadi salah satu demonstrasi terbaik anda untuk mengurus kuasa dan politik.
 • Kayu adalah tempat dualitas yang lain, di mana orang dapat mencari keselesaan dan keselamatan atau persekitaran yang mengecewakan di mana idea, perubahan dan inovasi yang hebat dapat tersekat dan hilang. Di tengah-tengah kawasan ini, seorang pemilik perniagaan kecil harus menerapkan peranan kuasa dalam kepemimpinan yang berkesan dengan mengambil yang tersirat dan membuatnya eksplisit. * Trik terbaik anda:“Tanyakan kepada pelanggan, pekerja baru atau kontraktor sementara mengenai pemerhatian dan pengalaman mereka mengenai bagaimana syarikat itu berfungsi; mata pasangan yang segar akan sering mengenal pasti perkara yang tidak dapat dilihat oleh penyandangnya, ”kata Harvard Business Review. "Dapatkan maklumat penanda aras dari tinjauan dan pakar pakar. Setelah andaian tersirat terbuka, minta pasukan anda merenungkan sama ada mereka membantu syarikat anda atau menghalangnya. " Untuk meredakan politik dalaman dalam perniagaan, ini juga akan sangat membantu memahami apa yang mendorong tingkah laku daripada menilai tingkah laku itu sendiri.

Urus Politik Organisasi Seperti Pro

Pada ketika ini, anda mungkin terkejut mengetahui bahawa menguruskan politik organisasi hanya memakan masa sekitar 20 peratus daripada masa anda, sekurang-kurangnya jika perniagaan kecil anda seperti banyak yang lain. Jelas sekali, anda ingin memupuk tempat kerja yang dinamis, mengetahui bahawa persaingan persahabatan yang dipicu oleh politik dalaman dalam perniagaan tidak semestinya menjadi perkara buruk - atau pengaruh buruk. Kemahiran anda dalam menanganinya akan mempengaruhi suasana dalam perniagaan anda dan juga hasil anda, jadi lakukan yang terbaik untuk:

 • Jauhkan telinga Anda dekat dengan tanah dan masuk ke dalam ketika persaingan mengancam untuk tidak terkawal dan / atau mewujudkan ketidakharmonian.
 • Lakukan pengaruh anda hanya apabila perlu, membolehkan pekerja berunding dan menyelesaikan konflik dalaman dengan sendirinya.
 • Layan semua orang sama. Anda mungkin mempunyai kegemaran peribadi anda; pengurus apa yang tidak? Tetapi tidak menunjukkan perlakuan istimewa akan secara automatik meratakan lapangan permainan politik. * Model tingkah laku yang baik, walaupun tentu ada saat-saat ketika anda naik. Apabila ia berlaku, fess dan tunjuk tingkah laku anda sebagai pelajaran yang berhati-hati. Bersikap menyokong, setia dan berorientasikan pasukan adalah kualiti yang dikatakan oleh Robert Half bahawa pekerja akan mencerminkan anda, menekankan pelajaran terbaik mengenai politik organisasi dalam bertindak.