Berapa lama saya boleh menyimpan kartrij pencetak?

Dengan keperluan untuk mencetak invois, kontrak, cadangan dan dokumen lain, agak mudah melalui banyak tinta atau toner di pejabat. Oleh itu, anda mungkin perlu kerap membeli kartrij pengganti. Walau bagaimanapun, semasa membeli beberapa tambahan untuk dijaga adalah idea yang baik, berhati-hatilah untuk tidak membeli terlalu banyak kartrij, kerana mungkin tidak sesuai digunakan jika anda menyimpannya dengan tidak betul atau terlalu lama.

Jual Dengan Tarikh

Semasa membeli kartrij tinta atau toner untuk pencetak anda, selalu periksa tarikh "Jual Oleh" atau "Jangka Masa Garansi" pada bungkusan. Pada banyak kotak kartrij, terdapat label pada tarikh di belakang yang memaparkan bulan dan tahun selepas itu pengeluar tidak menjamin dakwat itu sesuai untuk pencetak anda. Lama kelamaan, udara dapat masuk ke dalam kotak dan beg antistatik di mana pengeluar mengemas kartrij, dan menurunkan komposisi dakwat atau toner. Walaupun begitu, anda biasanya masih boleh menggunakan kartrij dari bungkusan yang belum dibuka sehingga kira-kira dua tahun selepas pembelian jika anda menyimpannya dengan betul.

Tarikh Luput terbina dalam

Walaupun kebanyakan pengeluar mencetak tarikh "Jual Oleh" atau "Tempoh Jaminan" pada pakej, mereka jarang meletakkan tarikh luput yang benar untuk kartrij itu sendiri. Walau bagaimanapun, banyak pembuat pencetak termasuk tarikh luput terbina dalam untuk tinta atau toner, yang mereka masukkan ke dalam cip kartrij. Oleh itu, jika anda mempunyai bungkusan kartrij dengan tarikh "Jangka Masa Garansi" atau "Jual Menjelang" lebih dari dua tahun, berhati-hatilah ketika cuba memasang dan menggunakan dakwat atau toner. Bergantung pada cara anda menyimpan kartrij, ia mungkin baik dan masih boleh digunakan. Namun, sebelum anda mula mencetak dengan kartrij lama, cari tanda-tanda bahawa pencetak menghadapi masalah untuk memulakan atau mengitar semula kartrij sebelum kerja cetak pertama. Sebilangan besar pencetak membenarkan anda mengganti amaran tarikh luput, tetapi ia 'tidak selalu idea yang baik untuk melakukannya. Oleh itu, jika anda mempunyai masalah sama sekali semasa kitaran awal atau inisialisasi kartrij, keluarkan dan gantikannya dengan segera.

Versus Baru Dibuat Semula

Faktor lain yang menentukan berapa lama anda boleh menyimpan kartrij pencetak adalah keadaannya semasa anda mula-mula membelinya. Secara amnya, anda boleh menyimpan kartrij pencetak baru dengan selamat lebih lama daripada yang boleh diisi semula atau dikeluarkan semula. Ini hanya kerana kartrij yang diisi semula atau dibuat semula tidak mempunyai penutup yang ketat seperti yang baru, atau mungkin terdapat lubang suntikan tambahan yang digunakan untuk memperkenalkan dakwat atau toner baru. Sama seperti yang baru, cara anda menyimpan kartrij isi ulang atau pembuatan semula mempengaruhi berapa lama anda boleh menggunakannya. Walaupun begitu, cubalah menggunakan kartrij yang diisi semula atau dibuat semula dalam masa enam bulan dari tarikh pembelian. Dengan kebanyakan kartrij baru, anda seharusnya dapat menyimpannya dengan selamat sekurang-kurangnya 18 bulan selagi tarikh "Jual Oleh" atau "Tempoh Jaminan" sah semasa anda membelinya.

Syarat penyimpanan

Dengan mengikuti beberapa panduan mudah untuk menyimpan kartrij anda, anda dapat menyimpannya dalam keadaan terbaik untuk jangka masa yang panjang dan mengelakkan kerosakan atau kerosakan printer anda. Penyimpanan kartrij yang betul bermula sebaik sahaja anda membelinya. Jangan tinggalkan kartrij di dalam kereta yang panas selama lebih dari beberapa minit. Selain itu, simpan kartrij dengan bungkusannya dalam kedudukan tegak dan di bilik dengan suhu antara 60 hingga 75 darjah Fahrenheit. Anda tidak boleh menyimpan kartrij di dalam bilik dengan suhu di bawah 50 atau melebihi 95 darjah Fahrenheit. Akhirnya, jangan simpan kartrij di dalam kabinet atau almari yang juga mempunyai bahan pembersih gas, seperti ammonia atau peluntur. Bahan kimia pembersih gas boleh merosakkan komposisi dakwat atau toner, sehingga mengurangkan jangka hayatnya.

Menyimpan Kartrij Terpakai

Sekiranya anda mencetak dokumen secara berkala, anda tidak akan menghadapi masalah dengan dakwat atau toner di dalam pencetak menjadi rosak. Walau bagaimanapun, jika anda bercadang untuk pergi bercuti atau berada di luar pejabat untuk jangka masa yang panjang, kartrij di dalam pencetak mungkin kering atau tidak dapat digunakan sekiranya anda tidak hadir. Elakkan ini dengan mengeluarkan kartrij dari pencetak, dan kemudian masukkan ke dalam beg simpanan zip yang boleh ditutup semula dengan span lembap. Setelah anda membasahi span, peras sehingga air tidak lagi menetes darinya tetapi masih lembap. Masukkan kartrij dan span lembap ke dalam beg, kemudian tutup meterai. Letakkan beg tertutup di kabinet atau almari gelap. Dengan menggunakan kaedah ini, anda seharusnya dapat menyimpan kartrij terpakai dengan selamat sehingga dua atau tiga bulan.