Struktur Organisasi Inovatif

Struktur korporat tradisional dicabar oleh pertumbuhan syarikat baru yang secara unik menyusun operasi mereka untuk memenuhi permintaan pelanggan yang berubah dengan cepat. Penyelarasan, kolaborasi, penyumberan luar dan perisian sumber terbuka telah menjadi kunci yang telah membantu membentuk struktur perniagaan baru. Walaupun otoritas terpusat adalah kekuatan penggerak perniagaan pada abad ke-20, percambahan fikiran dan bahagian perniagaan bebas mencirikan syarikat-syarikat yang muncul abad baru. Struktur organisasi yang inovatif kurang formal dan lebih cenderung untuk membolehkan input kreatif dari pasukan dan individu.

Struktur Pelbagai Bahagian

Banyak syarikat besar seperti Johnson & Johnson, GE dan AT&T dipecah menjadi bahagian yang diketuai oleh presiden. Johnson & Johnson membenarkan eksekutif bahagian mereka bebas menguruskan operasi mereka secara bebas. Manfaat utama struktur ini ialah pengurus dapat mengembangkan hubungan yang lebih dekat dengan pasaran mereka dengan memikul lebih banyak tanggungjawab. Struktur pelbagai bahagian, juga dikenal sebagai M-Form, berguna untuk syarikat yang bersaing di pasaran global. Di beberapa organisasi ini, syarikat induk hanya menyediakan dana untuk bahagiannya atau pusat keuntungan bebas sambil membiarkan entiti tersebut mempunyai autonomi untuk mengembangkan strategi perniagaan mereka sendiri.

Struktur Pasukan

Perniagaan tidak memerlukan rantai perintah tradisional di mana bos mengawal semua aktiviti kerja untuk berjaya sekiranya pasukan bekerja secara bebas untuk mencapai tujuan bersama. Pembangun perisian, misalnya, boleh membahagikan projek kepada pasukan individu yang masing-masing menyumbang kepakaran mereka tanpa perlu melaporkan kepada pengurus, walaupun syarikat besar biasanya mempunyai penyelia pasukan. Kepelbagaian pasukan yang mengumpulkan beratus-ratus pemikiran inovatif bersama dapat menghasilkan idea "di luar kotak" yang mungkin telah diabaikan oleh eksekutif yang berpegang teguh pada tradisi syarikat yang tidak dapat ditandingi. Pasukan dapat memberikan semangat yang bersatu untuk sebuah syarikat seperti ketika Starbucks menjadualkan lawatan lapangan lintas negara ke restorannya, memberi inspirasi kepada staf untuk belajar dari pengalaman pelanggan.

Struktur Projek

Sebuah syarikat besar yang terlibat dalam projek berterusan dapat meningkatkan budayanya dengan menyatukan pemimpin jabatan yang berbeza dalam satu persekitaran fizikal. BMW menyelaraskan projek reka bentuk kereta inovatifnya dengan memindahkan anggota ke pusat penyelidikannya, FIZ, untuk jangka masa tiga tahun. Jurutera dan pemasar bekerjasama secara peribadi, yang mempercepat komunikasi dan mengurangkan konflik peringkat akhir. Dikenali sebagai "kerjasama fungsional silang", teknik sumbang saran ini dapat mempercepat jangka masa projek dari tahun ke bulan. Beberapa syarikat mengusahakan pelbagai projek sekaligus supaya pemimpin dapat memilih peluang yang paling menjanjikan untuk pengeluaran produk.

Struktur Matriks

Pengurus projek yang mengumpulkan pakar dari dalam syarikat dan seterusnya untuk mengerjakan beberapa projek beroperasi di bawah Matrix Structure. Konsep ini dapat diperluas untuk merangkumi pakar penyumberan luar, serupa dengan apa yang dilakukan oleh Procter & Gamble ketika mereka menyusun semula jabatan penyelidikan mereka, merangkumi idea kolektif dari seluruh dunia untuk menghasilkan produk baru. Dengan berinteraksi dengan rangkaian dari komuniti saintifik, syarikat tersebut telah mencipta posisi pekerjaan baru seperti "usahawan teknologi", yang mencari universiti dan makmal lain untuk penemuan saintifik baru. Pengilang pita magnetik 3M, bersama dengan banyak syarikat teknologi lain, memberikan pemberian kepada pencipta luar untuk membantu menghasilkan produk yang inovatif.