Cara Mengukur Kadar Tarikan Pekerja

Bayangkan jag dengan lubang di dalamnya. Anda terus mengisinya dengan air di bahagian atas, tetapi cairan terus mengalir keluar dari lubang di bahagian bawah. Itulah masalah yang boleh anda hadapi dengan kadar perolehan pekerja yang tinggi. Merekrut, mengambil dan melatih kakitangan baru menggunakan masa dan sumber yang anda curahkan ke bahagian atas kendi. Sekiranya pekerja terlatih anda terus berhenti, pelaburan anda di dalamnya menghabiskan perniagaan anda, dan anda mesti memulakannya dengan orang baru. Menjejaki kadar di mana pekerja meninggalkan syarikat anda dapat memberi amaran kepada anda mengenai masalah dengan kakitangan anda dalam masa yang cukup untuk melaksanakan perbaikan.

Mengira Perolehan Staf

Anda dapat dengan mudah mengira kadar di mana pekerja meninggalkan syarikat anda. Ambil jumlah pekerja yang berhenti kerja dalam jangka masa tertentu (seperti bulan, suku atau tahun) dan bahagikannya dengan jumlah kakitangan purata anda dalam jangka masa yang sama. Kemudian darabkan hasilnya dengan 100. Contohnya, jika lima pekerja berhenti pada suku kalendar dan purata jumlah kakitangan anda adalah 25, maka kadar perolehan adalah 5 dibahagi dengan 25 didarabkan dengan 100, atau 20 peratus.

Perbandingan Epal-ke-Apel

Setelah anda mengira kadar perolehan pekerja anda, apa yang kemudian anda lakukan dengan maklumat tersebut? Dengan sendirinya, kadar perolehan memberitahu anda sedikit. Namun, jika anda membandingkan kadar anda dengan kadar perolehan purata perniagaan di industri anda, anda dapat menentukan sama ada kadar anda baik atau buruk. Agensi kerajaan, seperti Biro Statistik Tenaga Kerja dan organisasi seperti Persatuan Pengurusan Sumber Manusia, mengesan jumlah pekerja yang meninggalkan pekerjaan mereka setiap tahun, menghasilkan kadar perolehan pekerja untuk seluruh tenaga kerja AS. Begitu juga, setiap industri mempunyai kadar perolehan rata-rata, yang mana anda boleh membandingkan kadar anda sebagai ukuran perbandingan.

Kadar Pengekalan mengikut Klasifikasi

Kadar perolehan pekerja boleh lebih daripada satu bilangan homogen. Lagipun, setiap pekerja tidak sama berharga untuk syarikat anda. Lebih banyak kos untuk kehilangan dan menggantikan eksekutif yang terlatih daripada menggantikan pekerja penyelenggaraan. Kedua-duanya mungkin sama berharga bagi syarikat anda sebagai orang, tetapi masa dan sumber daya yang diperlukan untuk melatih orang baru untuk kecekapan di setiap kedudukannya jauh berbeza.

Oleh itu, anda mungkin ingin mengira kadar perolehan pekerja anda yang paling berkemahiran, sebagai sebahagian daripada jumlah tenaga kerja anda. Demikian juga, menyegmentasikan analisis dengan prestasi tinggi dapat mengenal pasti masalah menjaga pekerja yang paling tidak anda mahukan, kerana mereka menghasilkan sebahagian besar pendapatan anda.

Data Membuat Keputusan

Mengira kadar perolehan pekerja syarikat anda memberi anda alat lain untuk membantu anda membuat keputusan penting dan mengurus garis panduan anda. Sekiranya kadar perolehan terlalu tinggi, maka kenaikan, bonus dan promosi mungkin berjalan lancar. Sekiranya pekerja anda tidak pernah berhenti kerja, anda mungkin memerlukan tepukan di belakang untuk memastikan pekerja anda sentiasa gembira.