Cara Menulis Iklan yang Baik untuk Surat Khabar

Katakan anda mahu menulis iklan untuk surat khabar. Bukan hanya iklan apa pun, tetapi iklan yang bagus - iklan yang mendapat penjualan untuk produk atau perkhidmatan anda. Untuk ini berlaku, salinan iklan mesti menarik pembaca surat khabar dalam format digital dan juga cetak. Anda perlu memahami bagaimana enjin carian dan kata kunci berfungsi. Dalam iklan digital dalam talian, kata kunci membantu pengoptimuman mesin pencari dengan memaksimumkan jumlah "klik dan paparan" tetapi dalam iklan cetak, kata kunci tidak membantu mendapatkan penjualan itu. Dalam iklan cetak, kunci penjualan adalah mempunyai salinan yang jelas dan ringkas.

Pertimbangkan Pengguna

Mengingat pengguna adalah apa yang disebut oleh penyalin iklan "membuat avatar." Luangkan masa untuk meneliti pembeli yang ideal - siapa itu dan apa yang mencetuskan penjualan. Lihat data industri dan demografi, dan bagaimana produk dan perkhidmatan anda memenuhi keperluan pengguna tersebut. Untuk memahami profil pembeli bermaksud anda perlu mempertimbangkan semua perkara dari keperluan pengguna hingga pertimbangan anggaran. Sebagai contoh, ibu baru mungkin memerlukan pembersih botol bayi yang revolusioner tetapi tidak setiap ibu baru mempunyai sumber kewangan tanpa had untuk setiap produk baru yang melanda pasaran.

Semasa mempertimbangkan pengguna, pertimbangkan juga komuniti yang dilayan oleh akhbar tersebut. Mingguan Kristian kecil melayani kumpulan yang lebih disasarkan daripada surat kabar kota besar setiap hari. Semasa anda menulis iklan, gunakan bahasa yang menarik bagi pengguna sasaran.

Gunakan Pencetus Emosi

Pengguna dapat mendengar fakta sepanjang hari dan masih tidak membeli, walaupun produk atau perkhidmatan itu masuk akal. Untuk menjana penjualan, salinan iklan mesti menimbulkan tindak balas emosi yang tidak jelas. Ini bermaksud bahawa iklan mesti menyasarkan emosi seperti ketakutan, kemarahan atau kegembiraan. Pengguna mengambil tindakan terhadap pencetus emosi ini, dan kemudian mereka membenarkan tindakan tersebut dengan mengingatkan diri mereka sendiri atau orang lain tentang fakta dan idea logik di sebalik produk atau perkhidmatan tersebut.

Pastikan Perkara Mudah

Dalam iklan surat khabar, simpan iklan itu pendek dan ringkas. Fikirkan susun atur halaman iklan. Iklan perniagaan mungkin berupa artikel 1,000 perkataan atau mungkin di halaman dengan 15 iklan lain. Jadikan tajuk utama pendek dan kuat. Tajuk utama harus mencetuskan emosi, juga sambil menyokong tajuk utama.

Sebagai contoh, slogan " Selamatkan Masa Depannya ," diletakkan di atas foto bayi, memikat hati ibu bapa untuk melindungi dan menyediakan anak-anak mereka. Slogan itu mungkin merujuk kepada simpanan untuk pendidikan kolej kanak-kanak atau membeli rumah pertama.

Ajakan Bertindak

"Ajakan bertindak" dalam iklan mengundang, mencadangkan atau mengarahkan pengguna untuk "melakukan sesuatu yang penting." Walaupun beberapa iklan anggaran besar mengiklankan jenama tertentu secara eksklusif, pemilik perniagaan kecil perlu memberitahu pengguna untuk memanggil, mengunjungi atau membeli apa yang ditawarkan oleh perniagaan. Ajakan bertindak mungkin merangkumi penilaian percuma, potongan harga, atau tawaran yang memberi nilai tambah kepada pengguna yang bersedia membeli.