Cara Mengitar Semula & Isi Ulang Kartrij Dakwat Pencetak Kodak

Kodak mungkin mengiklankan kos pencetakan per halaman yang lebih rendah daripada pesaingnya, tetapi seperti mana yang dapat diberitahu oleh mana-mana ahli perniagaan yang mencetak banyak dokumen intensif grafik, menggunakan pencetak HERO atau ESP secara berkala masih boleh meletakkan belanjawan operasi syarikat. Salah satu cara untuk mengurangkan kos kartrij tinta adalah dengan membeli alat pengisian semula, yang membolehkan anda mengganti tinta pada kartrij pencetak yang ada. Kerana setiap kartrij mempunyai cip yang tidak dapat diset semula yang perlu diganti dengan setiap isi semula, mengitar semula kartrij Kodak memerlukan sedikit lebih banyak pekerjaan daripada jenama lain. Tetapi memandangkan harga kerepek dan enam isi penuh hampir sama dengan satu kartrij, anda mungkin menganggapnya bernilai.

1

Tutup kawasan kerja anda untuk melindunginya dari noda dakwat. Oleh kerana dakwat yang diserap oleh tuala kertas masih dapat mengotorkan permukaannya, ada baiknya meletakkan sehelai kertas lilin di bawah tuala kertas.

2

Tanggalkan kartrij dakwat Kodak yang ingin anda isi semula dari pencetak anda dan kupas kembali labelnya untuk membuka bukaan pengisian. Kartrij dakwat hitam mempunyai satu bukaan, sementara kartrij tinta berwarna mempunyai lima.

3

Pilih warna pertama yang akan anda gunakan. Sekiranya anda mengisi semula kartrij warna, kenal pasti bukaan pengisian yang betul pada kartrij dan letakkan selembar pita di atas empat baki untuk mengelakkan pencampuran dua warna secara tidak sengaja. Bukaan kartrij warna disusun seperti berikut, dari kiri ke kanan: kuning, berkilat, magenta, sian dan hitam.

4

Tanggalkan penutup pelindung dari jarum dan pasangkan jarum ke jarum suntik.

5

Masukkan jarum ke dalam botol tinta yang berisi warna yang anda pilih dan perlahan-lahan tarik kembali pelocok jarum suntik untuk menarik dakwat ke dalam ruangnya. Kartrij hitam mengambil 10ml dakwat, sementara kartrij warna menahan 5ml setiap warna.

6

Keluarkan jarum dengan teliti dari botol dan masukkan kira-kira seperempat inci hujungnya ke dalam bukaan isian kartrij dakwat. Isi takungan dengan dakwat dan keluarkan jarum dari bukaan pengisian.

7

Keluarkan pelocok dari jarum suntik dan tahan kedua-dua bahagian di bawah air yang mengalir sehingga semua bekas dakwat telah dibersihkan. Jangan biarkan jarum bersentuhan dengan anda atau bahagian sinki.

8

Ganti pelocok, tekan untuk mengeluarkan air dari picagari dan keluarkan lagi. Hembuskan perlahan ke picagari terbuka untuk membantu mengeringkannya.

9

Ulangi langkah-langkah untuk setiap warna yang tinggal yang ingin anda isi semula.

10

Lap kawasan di sekitar bukaan isi dengan tuala kertas dan tutup bukaan dengan pita selofan.

11

Cari cip, yang menyerupai papan litar kecil, di bahagian belakang kartrij dakwat. Ia dipasang di tempat dengan klip pengunci yang menonjol dari kartrij tepat di bawah bahagian bawah cip.

12

Tekan klip pengunci ke bawah dengan klip kertas atau pen. Semasa melakukan ini, tekan bahagian atas cip ke kartrij dengan gerakan ke bawah untuk melepaskannya dari ruangnya.

13

Tanggalkan cip pengganti dari bungkusnya dan, dengan memegang sudut bawahnya, masukkan hujung atas ke dalam ruang pada kartrij. Sambil menekan klip pengunci, tekan hujung bawah cip ke arah kartrij sehingga terpasang sepenuhnya di ruang. Lepaskan klip untuk mengunci cip ke tempatnya.

14

Kembalikan kartrij ke pencetak anda dan jalankan utiliti pembersih kepala pencetak Kodok untuk menyiapkan kartrij kitar semula anda.