Cara Mengoptimumkan Lebar Jalur pada Broadcom NetXtreme Gigabit

Penghala dan penyesuai Ethernet berkelajuan tinggi membolehkan perniagaan anda berkongsi sambungan Internet jalur lebar antara beberapa komputer dan berkongsi fail dan pencetak di rangkaian. Pada tahun 1990-an dan 2000-an, penyesuai dan penghala Fast Ethernet yang mampu memindahkan fail 100MB sesaat adalah standard. Walau bagaimanapun, kad rangkaian moden seperti penyesuai Broadcom NetXtreme Gigabit, yang disatukan pada banyak motherboard kelas atas, mampu gigabyte, atau 1000MB sesaat, memindahkan kelajuan. Untuk mendapatkan prestasi rangkaian terbaik dari penyesuai Broadcom NetXtreme Gigabit, anda mungkin perlu mengoptimumkan tetapan lanjutan untuk kad di Windows.

1

Navigasi ke laman web sokongan Broadcom (pautan di Sumber). Muat turun pemacu terkini untuk penyesuai NetXtreme dan simpan fail ke komputer anda.

2

Tekan "Windows-E" untuk membuka File Explorer. Klik "Muat turun," dan kemudian klik dua kali fail persediaan untuk penyesuai Broadcom NetXtreme Ethernet. Ikuti arahan di skrin untuk memasang pemacu baru, dan but semula komputer anda apabila diminta.

3

Buka File Explorer, dan kemudian klik "Komputer." Klik dua kali "Properties Sistem" pada bar pita, dan kemudian klik "Pengurus Peranti" setelah tetingkap "Lihat maklumat asas mengenai komputer anda" terbuka.

4

Tatal ke bawah dan klik dua kali tajuk "Penyesuai rangkaian" dalam senarai Pengurus Peranti. Klik kanan Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet Adapter dan klik "Properties" pada menu konteks.

5

Klik tab "Lanjutan" di tetingkap Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet Adapter Properties.

6

Lakukan perubahan berikut dalam senarai Properties Lanjutan:

Tetapkan "Flow Control" ke "Rx & Tx Enabled" Tetapkan "Jumbo Frame" ke "Enabled" Tetapkan nilai "Terima Buffer" ke "512" Tetapkan nilai "Shutdown Wake-On-Lan" ke "Disabled" Tetapkan " Nilai Speed ​​& Duplex "menjadi" 1.0 Gbps Full Duplex "Tetapkan nilai" Transmit Buffer "ke" 128 "

Nilai Terima Buffer dan Transmit Buffer menetapkan ukuran buffer ke maksimum. Pengaturan Flow Control membenarkan penyesuai Broadcom NetXtreme Gigabit menggunakan pengawal perkakasannya berbanding bergantung pada Windows untuk menguruskan aliran data. Mengaktifkan Jumbo Frame membolehkan kad menghantar dan menerima blok data yang jauh lebih besar dan mengurangkan penggunaan CPU. Menetapkan pengaturan Speed ​​& Duplex ke "1.0 Gbps Full Duplex" memaksa penyesuai rangkaian menghantar dan menerima data pada kecepatan pemindahan terpantasnya. Akhirnya, anda harus mematikan ciri "Shutdown Wake-On-Lan", kerana membiarkan Windows menguruskan ciri kuasa untuk kad Ethernet dapat memperlambat prestasi.

7

Klik tab "Pengurusan Kuasa" di tetingkap Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet Adapter Properties. Keluarkan tanda centang di sebelah pilihan "Benarkan komputer mematikan peranti ini untuk menjimatkan kuasa" dan "Benarkan peranti ini menghidupkan komputer". Klik butang "OK", dan kemudian tutup Pengurus Peranti.

8

Mulakan semula komputer dan sambungkan ke penghala atau beralih seperti biasa.