Tidak Dapat Mendengar Panggilan Masuk Apabila Headset Dilampirkan Skype

Skype boleh menjadi alat komunikasi yang bermanfaat untuk membuat panggilan video atau suara kepada pelanggan atau rakan perniagaan di mana sahaja di dunia. Alat dengar yang dilampirkan ke Skype menawarkan pendengaran peribadi, tetapi jika anda tidak dapat mendengar panggilan masuk melalui pembesar suara alat dengar anda, beberapa langkah penyelesaian masalah audio dapat menyelesaikan masalah umum.

Tetapan Audio Skype

Dalam kebanyakan kes, anda tidak akan mendengar panggilan masuk apabila alat dengar terpasang ke Skype jika tetapan audio program pesanan tidak dikonfigurasi dengan betul. Agar audio bergerak melalui pembesar suara alat dengar, peranti anda mesti dipilih sebagai mikrofon dan pembesar suara Skype lalai. Buka "Tetapan Audio" dari pilihan "Panggilan" yang terdapat di bar menu untuk melihat tetapan audio anda. Sahkan bahawa alat dengar anda adalah peranti input lalai di bahagian "Mikrofon". Sekiranya anda mengklik kotak centang "Tetapkan mikrofon secara automatik", Skype akan secara automatik meningkatkan atau menurunkan volume mikrofon sesuai yang difikirkannya sesuai. Sahkan bahawa alat dengar anda adalah peranti output lalai di bahagian "Pembesar suara". Anda juga dapat meminta Skype menyesuaikan audio secara automatik, tetapi jika anda suka,anda boleh menyeret gelangsar ke kiri atau ke kanan untuk mengatur kelantangan secara manual. Sahkan bahawa alat dengar anda juga merupakan pembesar suara lalai di bahagian "Dering".

Tetapan Audio Sistem

Tetapan input dan output sistem yang tidak betul juga boleh menyebabkan masalah bunyi Skype. Sekiranya anda tidak dapat mendengar panggilan masuk ketika headset disambungkan ke Skype, menggunakan penyediaan bunyi PC anda dapat membantu anda menyesuaikan tetapan suara untuk meningkatkan audio. Ketik "Suara" (tanpa tanda petik) di medan Cari di menu Mula, kemudian klik pilihan "Bunyi" untuk memunculkan sifat Bunyi PC anda. Tab "Main balik" memaparkan tetapan output anda. Sekiranya alat dengar anda disambungkan dengan betul ke komputer, anda harus melihatnya bersama dengan pembesar suara bawaan PC anda. Sekiranya alat dengar anda bukan peranti output suara lalai, pilihlah. Sekiranya anda mengklik butang "Tetapkan Lalai" dan klik pilihan "Gunakan peranti ini (aktifkan)", alat dengar akan menjadi peranti output lalai. Sekiranya kotak "Properties Headphone" dibuka,anda boleh menggunakan tab "Levels" untuk menambah atau mengurangkan kelantangan alat dengar. Mesej "Peranti Lalai" kini akan muncul di sebelah alat dengar anda. Sekiranya anda mengklik tab "Rakaman", anda akan melihat peranti input anda. Pilih alat dengar anda sebagai peranti input lalai. Sekiranya kotak "Headphone Properties" terbuka, sesuaikan tahap rakaman dari tab "Levels".

Tetapan Alat dengar

Headset berbeza dari segi ciri dan prestasi. Alat dengar seperti alat dengar Plantronics Audio 400 DSP USB dilengkapi dengan kawalan kelantangan sendiri dan bisu mikrofon. Dalam beberapa kes, anda tidak akan mendengar panggilan masuk apabila alat dengar anda disambungkan ke Skype jika kelantangannya diturunkan, atau jika peranti anda tidak berkomunikasi dengan komputer. Sekiranya alat dengar anda mempunyai kawalan kelantangan luaran, periksa tahap audio dan sesuaikan dengan sewajarnya. Sekiranya anda menggunakan alat dengar USB, masalah komunikasi dengan pemacu Windows juga boleh menyebabkan masalah audio. Dalam beberapa kes, memutuskan sambungan headset USB anda, menghidupkan semula komputer dan kemudian menyambungkan semula alat dengar dapat menyelesaikan masalah komunikasi. Namun, jika Skype masih tidak dapat mengesan alat dengar anda, rujuk manual peranti anda untuk maklumat penyelesaian masalah khusus peranti.

Keserasian Skype

Menghadapi masalah audio Skype adalah perkara biasa, terutamanya jika anda dan penerima menggunakan dua versi yang berbeza. Sekiranya anda menggunakan Skype versi yang lebih baru, dan penerima menggunakan versi yang lebih lama, bukan hanya masalahnya, anda juga mungkin mengalami masalah dengan video. Klik pilihan "About Skype" dari menu Bantuan untuk melihat versi yang anda gunakan. Anda boleh meminta penerima anda melakukan perkara yang sama. Sekiranya ternyata anda berdua menggunakan versi yang tidak serasi, versi yang sudah lapuk harus memasang versi terbaru untuk mengurangkan kemungkinan masalah audio.