Menukar Papan Kekunci ke Azerty

Apabila anda menaip dokumen dalam bahasa seperti Perancis, Belgia atau Lithuania, anda mungkin merasa terhad oleh papan kekunci QWERTY standard, yang tidak mempunyai banyak watak khas yang terdapat dalam bahasa-bahasa ini. Salah satu alternatif adalah menukar ke papan kekunci AZERTY, yang disebut kerana kekunci "A" dan "Z" ditukar dengan kekunci "Q" dan "W". Sebaik sahaja anda menukar papan kekunci, anda mesti mengubah pilihan papan kekunci anda supaya Windows mengenali susun atur kekunci baru.

1

Klik "Cari" dan kemudian "Tetapan" pada bar Charms, ketik "bahasa" ke dalam bidang carian, dan kemudian pilih "Ubah Kaedah Input" dari hasilnya.

2

Klik pautan "Pilihan" di sebelah bahasa yang ingin anda gunakan. Contohnya, jika anda menulis dalam bahasa Inggeris, tetapi anda terbiasa dengan susun atur papan kekunci AZERTY, klik pautan "Pilihan" di sebelah "Bahasa Inggeris (Amerika Syarikat)."

3

Klik "Tambah Kaedah Input." Windows memaparkan puluhan susun atur papan kekunci alternatif, termasuk beberapa susun atur AZERTY yang direka untuk Belgia, Perancis, Lithuania atau Wolof (bahasa Afrika Barat).

4

Tatal senarai dan pilih senarai AZERTY untuk bahasa anda. Beberapa bahasa mempunyai lebih daripada satu susun atur. Klik "Pratonton" untuk melihat bagaimana kunci muncul pada susun atur tertentu.

5

Klik butang "Tambah" setelah anda memilih susun atur. Windows mengembalikan anda ke layar sebelumnya, di mana ia menyenaraikan susun atur papan kekunci baru bersama dengan susun atur asal anda.

6

Klik pautan "Buang" di sebelah susun atur asal anda, jika anda ingin membuangnya sebagai pilihan. Sekiranya anda membiarkan kedua-dua susun atur diaktifkan, anda akan mempunyai pilihan untuk menukar antara kedua apabila anda mengklik "ENG" (atau singkatan untuk bahasa pilihan anda) pada bar tugas desktop.

7

Klik "Simpan" untuk menyimpan perubahan dan tutup tetingkap Pilihan Bahasa.