Apa itu Kanban Inventori?

Kanban adalah sistem penjadualan inventori yang membolehkan syarikat menyimpan komponen dan seni yang diperlukan sahaja dalam proses pengeluaran atau pengedaran. Sistem pembuatan ramping menggunakan Kanban sebagai teknik untuk menjaga tahap persediaan serendah mungkin. Dalam pembuatan tanpa lemak, proses menarik bahan melalui proses pengeluaran atau pengedaran. Sistem Kanban memberikan isyarat untuk menyusun semula atau menambah stok.

Inventori Lean

Lean manufacturing adalah falsafah aliran produk yang berterusan melalui proses pembuatan. Jumlah inventori yang berlebihan dalam persekitaran yang ramping memperpanjang masa kitaran untuk mana-mana bahagian dalam aliran pengeluaran. Peningkatan masa kitaran untuk bahagian adalah bentuk pembaziran di persekitaran pengeluaran yang ramping. Inventori tahap tinggi juga mengikat dana syarikat dan memenuhi ruang gudang. Apabila organisasi menyimpan inventori tahap tinggi, ada potensi untuk menyimpan bahan yang rosak untuk jangka masa yang lebih lama sebelum penemuannya.

Prosedur Ban Ban

Sebuah syarikat boleh menggunakan salah satu daripada beberapa kaedah untuk memberi isyarat pengisian stok dengan sistem Kanban. Contohnya, tong berwarna atau kad pesanan semula adalah kaedah yang menandakan sudah tiba masanya untuk membeli semula bahan atau bahagian. Syarikat boleh menggunakan sistem Kanban di tingkat pengeluaran untuk memberi isyarat pengisian semula dari stok inventori dan juga di ruang stok untuk menandakan pembelian semula. Dalam sistem Kanban, ketika seorang pekerja mencapai akhir tong sampah, dia memesan stok secara dalaman atau menyampaikan maklumat tersebut kepada pembelian untuk pembelian stok, tetapi tidak ada bahan yang bergerak jika tong sampah tetap penuh.

Kebaikan

Sistem Kanban membolehkan syarikat mengurangkan tahap inventori, yang mengurangkan kos yang berkaitan dengan penyimpanan dan penyimpanan bahan dalam organisasi. Pengurangan kos berlaku dengan perbelanjaan inventori itu sendiri dan juga kos penyimpanan dan penyelenggaraan inventori. Syarikat yang menggunakan sistem Kanban dalam lingkungan yang ramping memungkinkan permintaan pelanggan yang sebenarnya untuk menentukan keperluan bahan dan bukan ramalan permintaan.

Halangan

Suatu organisasi mesti menentukan tahap bahan yang sesuai untuk terus digunakan untuk mengelakkan kehabisan stok, yang menyebabkan penghentian pengeluaran. Tempoh masa untuk alat ganti dan bahan dari vendor adalah faktor dalam menentukan tahap inventori yang optimum. Organisasi boleh menyesuaikan tahap Kanban beberapa kali sebelum mencari kuantiti bahan terbaik untuk terus digunakan untuk pengeluaran atau pengedaran.