Apakah Lembaran Imbangan Nilai Pasaran yang Adil?

Lembaran imbangan adalah gambaran kesihatan kewangan syarikat anda yang dapat dibaca oleh akauntan, pelabur dan juruaudit untuk menentukan sejauh mana prestasi syarikat anda. Ini seperti sinar-x perniagaan anda kerana menyenaraikan semua aset dan liabiliti anda, yang bukan sesuatu yang biasanya dinyatakan oleh pengurus pemasaran anda dalam selfie.

Biasanya, kunci kira-kira menunjukkan nilai buku atau kos aset.

Neraca nilai pasaran saksama berbeza kerana menunjukkan nilai pembubaran aset.

Memahami Kos Nilai Buku

Sebilangan besar kunci kira-kira menunjukkan kos aset ditolak susutnilai, dan bukannya nilai aset tersebut jika dijual. Kos ini juga dikenali sebagai nilai buku. Pendekatan ini sangat umum sehingga apabila anda membaca istilah nilai kunci kira-kira , berbanding dengan nilai pasaran saksama, anda dapat dengan selamat menganggap penulis sedang membincangkan kunci kira-kira.

Aset dicatat menggunakan nilai buku, apa yang dibayar oleh syarikat untuk memperolehnya, yang dikenali sebagai kos sejarah. Sekiranya aset tersebut mempunyai jangka hayat yang terhad, seperti kebanyakan peralatan, syarikat perlahan-lahan menyusut nilai aset tersebut selama ini. Dengan beberapa pengecualian, seperti saham dan bon, nilai buku boleh turun, tetapi tidak dapat naik.

Menggunakan nilai buku dalam kunci kira-kira memberi anda pemahaman yang lebih baik mengenai prestasi sebenar syarikat mengenai modal yang dilaburkannya, serta gambaran perubahan ekuiti pemilik atau nilai bersih syarikat.

Memahami Nilai Pasaran Adil

Nilai pasaran wajar (FMV) atau nilai pasaran adalah harga yang seseorang sanggup bayar untuk aset dalam pembelian jangka panjang, di mana pembeli tidak berkaitan dengan penjual dan dalam keadaan di mana kedua-dua pihak tidak mengalami tekanan, dan keduanya mempunyai fakta yang diperlukan mengenai item tersebut.

Bagi kebanyakan aset, tidak ada cara untuk menilai nilai pasaran wajar dengan tepat sehingga aset tersebut dijual. Sebilangan sekuriti adalah pengecualian kerana harganya dapat ditentukan dengan mudah dengan melihat harga jualannya sekarang di pasaran.

Walau bagaimanapun, anda boleh menganggarkan nilai pasaran wajar.

Lembaran imbangan nilai pasaran yang adil menambah keuntungan modal kepada pendapatan tertahan untuk menunjukkan perubahan dalam ekuiti pemilik, jadi lebih sukar untuk melihat apakah pendapatan tertahan atau apa perubahan yang ada pada nilai bersih.

Susut Nilai Vs. Nilai pasaran

Ada kalanya nilai buku yang disusutkan dari aset dapat menghampiri nilai pasarannya, tetapi ini biasanya tidak berlaku. Susut nilai hanyalah alat perakaunan yang digunakan untuk menyebarkan kos item sepanjang jangka hayat jangkaannya.

Katakan anda membeli kerusi baru dengan harga runcit $ 350 dan menggunakan peraturan Sistem Susut Nilai Umum yang disyorkan oleh IRS agar perabot pejabat menyusutnya selama tujuh tahun. Selepas tahun pertama, anda akan membelanjakan $ 50, dan nilai susut nilai adalah $ 300. Ini akan jauh lebih tinggi daripada nilai pasarannya yang adil kerana hanya sedikit orang yang bersedia membeli kerusi terpakai dengan harga hanya $ 50 lebih rendah daripada yang baru.

Mengapa Anda Mungkin Memerlukan Lembaran Imbangan FMV

Pemberi pinjaman suka melihat kunci kira-kira kerana mereka dapat menggambarkan prestasi kewangan syarikat dari masa ke masa. Setiap tahun perniagaan mengekalkan lebih banyak pendapatan, semakin banyak kekayaan bersihnya berkembang dan, dengan demikian, syarikat yang lebih mampu seharusnya dapat membayar balik pinjaman.

Neraca kos tidak menunjukkan keseluruhan gambaran. Nilai kos aset selalunya di bawah nilai pasaran, yang bermaksud syarikat mungkin bernilai lebih tinggi daripada yang ditunjukkan oleh kunci kira-kira kos. Oleh itu, dari segi kecairan, kunci kira-kira nilai pasaran wajar dapat menunjukkan nilai kredit yang lebih bernilai dan lebih baik daripada kunci kira-kira kos.

Inilah sebabnya mengapa beberapa pemberi pinjaman mungkin ingin melihat kedua-dua kunci kira-kira.

Seperti yang dinyatakan oleh Profesor Michael Langemeier dari Purdue University, ini sering berlaku di ladang. Nilai mudah tunai sebuah ladang mungkin jauh lebih tinggi daripada nilai bukunya berdasarkan kos, terutamanya jika nilai tanah tersebut telah meningkat.

Sebagai contoh yang dipermudahkan, bayangkan anda memulakan perniagaan landskap dan membeli sebuah trak lama dan beberapa alat dengan harga $ 5,000 di sebuah lelong. Walau bagaimanapun, anda mendapat tawaran yang luar biasa, dan jika anda menjual aset tersebut, anda mungkin akan mendapat $ 20,000 - nilai pasaran wajar mereka. Sekiranya anda memohon pinjaman $ 10,000, pengurus bank akan mempunyai masa yang lebih mudah untuk meluluskan pinjaman itu jika dia mengetahui perniagaan anda menyimpan cagaran $ 20,000.

Menentukan Nilai Pasaran Adil

Terdapat empat cara untuk menentukan nilai pasaran wajar aset.

Kos Tolak Penyusutan Ekonomi: Dengan syarat anda membeli aset pada nilai pasaran wajar, sebagai permulaan, anda biasanya boleh menggunakan kaedah ini. Perhatikan bahawa susut nilai ekonomi berbeza daripada susut nilai yang digunakan oleh akauntan atau IRS. Daripada menyusut aset pada jumlah yang tetap setiap tahun, penyusutan ekonomi biasanya jatuh dengan cepat setelah anda membeli item baru dan kemudian perlahan-lahan menyusut lebih banyak setiap tahun, berdasarkan perkara seperti kehausan.

Sebagai contoh, jika anda membeli kenderaan baru untuk perniagaan anda, ia mungkin akan menyusut nilainya sebanyak 20% pada tahun pertama. Maka biasanya akan menyusut 10% lagi setiap tahun untuk empat tahun akan datang. Oleh itu, jika anda membeli kenderaan baru dengan harga $ 20,000, pada awal tahun keenam, nilai pasaran wajarnya mungkin sekitar 50%, atau $ 10,500.

Jualan Setanding: Ini adalah kaedah biasa untuk menentukan FMV dan sering digunakan untuk menentukan nilai harta tanah. Cari dua atau tiga aset yang setanding dengan aset anda yang baru dijual dan nilai rata-rata nilainya untuk menganggarkan FMV aset anda.

Kos penggantian: Syarikat insurans sering membincangkan kos penggantian ketika menentukan nilai pasaran wajar, tetapi untuk menilai nilai aset anda, biasanya bukan kaedah terbaik. Walau bagaimanapun, melihat kos penggantian dapat membantu anda menentukan sama ada penilaian anda terlalu tinggi. Sekiranya anda menganggarkan FMV beberapa peralatan adalah $ 50,000, tetapi anda mengetahui bahawa anda boleh menggantikannya dengan peralatan baru dengan harga $ 40,000, maka penilaian awal anda sekurang-kurangnya $ 10,000 terlalu tinggi.

Penilaian: Mendapatkan pendapat pakar selalunya merupakan kaedah yang paling boleh dipercayai untuk menentukan FMV, selain daripada benar-benar menjual aset anda.

Elemen Lembaran Imbangan FMV

Unsur-unsur kunci kira-kira nilai pasaran wajar boleh sama dengan kunci kira-kira kos. Satu-satunya perbezaan adalah bagaimana nilai dolar aset dicatatkan.

Dalam templat neraca nilai pasarannya untuk ladang, Michael Langemeier mengesyorkan menggunakan tiga lajur, satu menunjukkan nilai pada awal tahun, satu untuk akhir tahun, dengan lajur ketiga adalah nilai rata-rata keduanya. Nilai purata ini dapat digunakan untuk mengira nisbah kewangan.

Neraca hendaklah dimulakan dengan senarai semua aset perniagaan anda, diikuti dengan senarai semua liabiliti perniagaan anda dan ekuiti pemilik. Untuk mengira ekuiti pemilik, tolak jumlah liabiliti dari jumlah aset.

Oleh kerana kunci kira-kira FMV sering digunakan untuk menentukan kecairan dan kesolvenan, anda boleh memasukkannya di akhir kunci kira-kira. Kecairan menentukan seberapa besar nilai perniagaan anda jika dijual hari ini, sementara kesolvenan mengukur jumlah hutang dan kewajipan perbelanjaan berbanding dengan jumlah ekuiti yang anda, sebagai pemilik, telah melabur di syarikat tersebut.

Oleh kerana kunci kira-kira FMV menunjukkan nilai likuidasi, anda harus ingat bahawa biasanya terdapat liabiliti cukai jika anda menjual aset tersebut. Oleh itu, adalah wajar untuk memasukkan cukai tertunda sebagai liabiliti semasa menyusun kunci kira-kira FMV.