Alat & Teknik Membuat Keputusan untuk Perancangan Strategik

Salah satu aspek yang paling asas dalam memulakan dan mengurus perniagaan adalah merumuskan misi dan matlamat keseluruhan syarikat. Perancangan strategik adalah proses membuat misi, objektif dan kemudian membuat dan melaksanakan strategi untuk memenuhi misi dan berusaha mencapai objektif. Pengurus perniagaan sering menggunakan pelbagai alat dan teknik pengurusan untuk membantu dalam membuat keputusan perancangan strategik.

Petua

Walaupun terdapat berpuluh-puluh teknik membuat keputusan yang anda gunakan, yang lebih umum termasuk penyelidikan pasaran, analisis kos-manfaat, analisis SWOT dan kajian kemungkinan.

Penyelidikan Pasaran: Apa Fikiran Pelanggan?

Penyelidikan pasaran adalah proses mengumpulkan maklumat mengenai pasar tertentu, seperti pilihan pelanggan berpotensi, kehadiran pesaing dan ukuran dan keadaan pasaran semasa. Penyelidikan pasaran adalah alat perancangan strategik yang penting kerana pemahaman tentang keperluan pelanggan dapat membantu pengurus membuat misi, tujuan dan strategi yang dapat memenuhi keperluan tersebut dengan lebih baik.

Analisis Kos-Faedah: Apakah ROI?

Analisis kos-manfaat adalah sejenis alat pembuatan keputusan strategik yang umum terdiri daripada menilai kos dan potensi keuntungan yang berkaitan dengan tindakan yang berlainan dan memilih jalan tindakan yang menghasilkan keuntungan bersih terbesar. Sebagai contoh, jika pengurus menjangkakan bahawa projek tertentu akan menelan belanja $ 100,000 dan menghasilkan faedah $ 110,000 sementara projek kedua akan berharga $ 90,000 dan menghasilkan keuntungan $ 105,000, pengurus akan meneruskan projek kedua, kerana diharapkan dapat menghasilkan keuntungan bersih yang adalah $ 5,000 lebih besar daripada projek lain.

Analisis SWOT: Kekuatan, Kelemahan, Peluang, Ancaman

Analisis SWOT adalah alat perancangan strategik yang terdiri daripada menilai kekuatan dan kelemahan perniagaan serta ancaman dan peluang yang dihadapi oleh perniagaan. Analisis SWOT dapat membantu pengurus memanfaatkan kelebihan syarikat dan melaksanakan strategi untuk mengurangkan kelemahan atau mengubahnya menjadi kekuatan. Menilai ancaman dan peluang luaran dapat membantu dalam proses pengambilan keputusan yang strategik, kerana memungkinkan para pengurus untuk merancang hal-hal seperti kehadiran pesaing baru atau kesan peraturan pemerintah yang baru.

Kajian Kebolehlaksanaan: Bolehkah Kita Melakukan Ini?

Kajian kemungkinan atau analisis kelayakan adalah alat perancangan perniagaan yang melibatkan penilaian sama ada projek atau matlamat tertentu benar-benar dapat dibuat atau dicapai dan sama ada projek itu dapat menghasilkan keuntungan. Analisis kebolehlaksanaan dapat membantu para usahawan pada awalnya merancang peringkat melancarkan syarikat memutuskan sama ada akan mengejar peluang tertentu atau tidak.

Sebagai contoh, jika seorang pencipta mencipta teknologi paparan televisyen jenis baru yang mahal untuk dihasilkan dan tidak memberikan faedah yang signifikan berbanding teknologi yang ada, kajian kemungkinan mungkin mendedahkan bahawa produk yang menggunakan teknologi tersebut akan terlalu mahal untuk menarik pelanggan, membuat perniagaan berdasarkan penjualan produk tidak dapat dilaksanakan.