Struktur menegak Vs. Struktur Mendatar dalam Organisasi

Bagaimana anda mengatur pengurusan perniagaan kecil anda mempunyai pengaruh yang besar terhadap pertumbuhan masa depan, bagaimana anda berinteraksi dengan pelanggan anda dan budaya keseluruhan perniagaan kecil anda. Sebilangan besar perniagaan kecil bermula dengan struktur mendatar, tetapi mereka harus mempertimbangkan untuk menerapkan struktur menegak jika mereka berharap dapat bersaing di pasar global, menurut LearnManagement2.com.

Pengenalan

Syarikat yang berstruktur secara vertikal, atau "tinggi" mempunyai rangkaian pengurusan, biasanya dengan seorang CEO di peringkat atas membuat keputusan dan kemudian mewakilkan wewenang kepada pengurus peringkat rendah, menurut AllBusiness.com.

Mendatar, juga disebut rata, syarikat hampir tidak mempunyai pengurus pertengahan - yang bermaksud bahawa pengurus peringkat tinggi mengendalikan tugas sehari-hari dan biasanya berinteraksi dengan pelanggan dan pekerja barisan hadapan secara peribadi.

Kepentingan

Sebilangan besar syarikat baru dan perniagaan kecil memilih syarikat yang disusun secara mendatar kerana mereka mempunyai jumlah pekerja yang terhad, menurut Jabatan Ekonomi Pertanian Universiti Purdue. Perniagaan kecil cenderung lebih intim, dan kekurangan tenaga kerja yang besar bermaksud gaya pengurusan lebih tidak formal daripada formal. Di samping itu, perniagaan kecil mungkin tidak mempunyai sumber untuk mengambil pengurusan pertengahan.

Kebaikan

Syarikat dengan struktur organisasi yang tinggi lebih baik dalam menetapkan tugas kepada pekerja atau jabatan di dalam syarikat, mempunyai tanggungjawab yang jelas untuk pekerja, dan umumnya lebih mudah dikendalikan, menurut Pengurusan Praktikal.

Perniagaan yang berstruktur secara mendatar cenderung mempunyai semangat pekerja yang terbaik kerana terdapat sedikit karenah ketika menangani masalah. Juga, kosnya lebih rendah untuk menjalankan syarikat mendatar kerana pengurus harganya lebih mahal daripada pekerja berpangkat dan berkas.

Kekurangan

Syarikat menegak bergantung pada pemimpin yang kuat di bahagian atas. Pengurusan atasan yang lemah bermaksud setiap struktur hierarki berturut-turut akan kecewa dengan keputusan yang tidak baik oleh pihak atasan. Di samping itu, syarikat tinggi tidak mempunyai ketelusan syarikat mendatar kerana setiap lapisan mencampuradukkan maklumat semakin banyak.

Syarikat mendatar jauh lebih sukar untuk dilaksanakan daripada syarikat menegak, terutama ketika perniagaan berkembang, kerana perniagaan mesti memupuk budaya kerja berpasukan. Pekerja mungkin kurang yakin dengan peranan dan tanggungjawab mereka di dalam syarikat, dan pengurus projek boleh kecewa dengan kekurangan wewenang mereka.

Potensi

Frank Ostroff, pengarang "The Horizontal Organisation," percaya bahawa syarikat akan menjadi lebih mendatar daripada menegak ketika dunia global, kerana pelanggan akan menuntut masa tindak balas yang cepat dan perkhidmatan yang lebih baik - dua perkara di mana syarikat mendatar unggul. Bagaimanapun, tidak ada perniagaan yang harus memiliki struktur tegak atau menegak yang ketat, melainkan harus menerapkan yang terbaik dari kedua-dua dunia.