Contoh Strategi Kedudukan Jenama

Jenama syarikat anda adalah nadi perniagaan: Ini adalah pernyataan mengenai keperibadian syarikat anda dan pengisytiharan nilai syarikat. Dengan strategi penentududukan yang tepat, penjenamaan mencipta kesan kekal yang membolehkan pengguna berinteraksi dengan syarikat pada tahap emosi yang lebih peribadi. Terlebih lagi, penjenamaan yang kuat meningkatkan kesedaran syarikat dan produk atau perkhidmatan yang ditawarkannya. Untuk mewujudkan tahap kesedaran ini, anda boleh menggunakan salah satu daripada sebilangan strategi penentududukan yang boleh anda gunakan untuk mengukuhkan jenama anda.

Menentukan Kualiti Produk

Kualiti produk yang diberikan adalah salah satu komponen terpenting bagi jenama syarikat, dan dapat digabungkan dengan strategi penentuan kedudukan yang lain dengan lebih mudah. Oleh kerana setiap perniagaan berusaha menekankan komitmennya terhadap kualiti, cara yang baik untuk membezakan diri anda dari pesaing adalah dengan memusatkan fokus anda kepada satu bidang kepakaran, sehingga menjadikan syarikat sebagai pakar berkualiti tinggi dan dipercayai.

Nilai atau Kedudukan Harga

Terdapat dua cara untuk mendekati kedudukan nilai atau harga, yang keduanya sangat bergantung pada kualiti. Salah satu pendekatannya adalah dengan menggunakan kaedah canggih, yang memanfaatkan kepercayaan psikologi bahawa sesuatu yang lebih mahal, semakin berharga secara semestinya.

Anda juga dapat mengukuhkan jenama anda sebagai penyedia produk atau perkhidmatan berkualiti tinggi dan bernilai tinggi. Contoh strategi yang baik adalah Southwest Airlines. Dalam ekonomi yang sukar, kebijakannya menawarkan penerbangan yang berpatutan dan juga menjanjikan bagasi yang diperiksa percuma telah membolehkannya berkembang ketika syarikat penerbangan lain berjuang.

Kedudukan Produk untuk Faedah Unik

Berkomunikasi mengenai kelebihan unik produk atau perkhidmatan telah lama menjadi kedudukan jenama yang popular. Dengan strategi ini, tujuannya adalah untuk menonjolkan atribut syarikat anda yang paling hebat - sifat yang tidak dapat dituntut oleh pesaing dan yang berharga bagi pengguna.

Pertimbangkan tukang beli Maytag yang popular dan selalu bosan: Maytag membina jenama berdasarkan kelebihan memiliki mesin yang hampir tidak memerlukan pembaikan. Begitu juga, ubat gigi Colgate menggunakan strategi manfaat dengan mesej yang berkesan: Berus dengan Colgate dan cegah rongga dan radang gusi, janji manfaat yang menarik bagi pengguna.

Masalah dan Penyelesaian Kedudukan

Menetapkan jenama sebagai penyelesaian masalah pengguna juga merupakan strategi yang hebat. Ideanya adalah untuk menunjukkan bahawa syarikat anda mempunyai kekuatan untuk melegakan pelanggan dari apa sahaja masalah yang mereka hadapi, dengan cepat dan cekap. Contohnya, sayur-sayuran cincang pra-bungkus menyelesaikan masalah pengguna dalam penyediaan makanan yang memakan masa dengan cepat.

Kedudukan Berasaskan Pesaing

Perniagaan adalah apa-apa jika tidak berdaya saing. Oleh itu, dengan strategi penentuan kedudukan ini, sebuah syarikat bertujuan untuk satu atau beberapa pesaing untuk menunjukkan keunggulannya antara lain yang menawarkan jenis produk atau perkhidmatan yang sama. Syarikat insurans kereta sering menggunakan strategi ini untuk mewujudkan jenama yang kuat dengan membandingkan harga atau perkhidmatan mereka dengan syarikat lain. Mesejnya adalah bahawa pengguna harus membatalkan polisi lama mereka dan membeli perlindungan mereka dari syarikat insurans yang lain dan lebih baik.

Kedudukan Bergerak Selebriti

Mengupah selebriti sebagai jurucakap atau mengesahkan produk atau perkhidmatan syarikat adalah cara yang popular untuk meletakkan jenama. Tujuannya adalah untuk meningkatkan kesedaran dan pengiktirafan jenama dengan mengaitkan syarikat anda dengan individu yang glamor. Walaupun ini adalah jalan yang mahal untuk diambil, pengguna cenderung mempercayai selebriti secara tersirat kerana dia sudah biasa dengan wajah mereka. Keakraban ini memberi inspirasi kepada pembeli untuk mengikuti petunjuk selebriti atau menirunya, menjadikan strategi ini sesuai untuk menjual barang mewah atau pakaian sukan.