Apakah Perbezaan Antara Pampasan Tahunan & Bayaran?

Apa yang anda perolehi untuk bekerja selama setahun terdiri daripada pelbagai komponen. Upah atau gaji tahunan anda - apa yang anda bawa pulang sebelum cukai dalam gaji anda - dan apa yang anda perolehi dalam jumlah pampasan tahunan adalah dua perkara yang sangat berbeza, terutamanya jika syarikat anda memberikan faedah yang besar.

Gaji tahunan

Orang biasanya berfikir terlebih dahulu mengenai gaji atau gaji tahunan mereka ketika ditanya mengenai pendapatan. Contohnya, jika anda memperoleh $ 45,000 setiap tahun, itulah yang anda fikirkan sebagai gaji atau gaji tahunan anda. Walau bagaimanapun, gaji atau gaji anda tidak merangkumi semua pampasan anda, terutamanya jika anda bekerja sepenuh masa dan untuk sebuah syarikat besar dan mapan. Kemungkinan syarikat anda memberikan faedah seperti insurans kesihatan atau nyawa, atau rancangan pelaburan persaraan.

Pampasan Tahunan

Faedah termasuk dalam jumlah pampasan tahunan anda. Sekiranya syarikat anda menyumbang kepada rancangan insurans kesihatan atau memberi sumbangan kepada rancangan persaraan bagi pihak anda, nilai dolar tersebut dianggap sebagai sebahagian daripada pampasan tahunan anda. Banyak syarikat menyediakan pembayaran balik wang sekolah atau subsidi harian di tempat; kos anda untuk menyertai program ini juga termasuk dalam pampasan tahunan anda. Ringkasnya, pampasan tahunan merangkumi gaji anda dan kos untuk syarikat faedah anda. Pampasan tahunan anda meningkat apabila anda meningkatkan penyertaan anda dalam program faedah ini.

Pampasan Kewangan Tambahan

Beberapa syarikat memberikan pampasan kewangan tambahan dalam bentuk pemberian saham dan opsyen. Menurut "Forbes," banyak eksekutif tertinggi dengan gaji tertinggi di Amerika memperoleh sebahagian besar pampasan tahunan mereka dengan cara ini. Rasionalnya adalah bahawa eksekutif atasan lebih bermotivasi untuk meningkatkan keuntungan apabila pampasan berkaitan dengan prestasi syarikat. Selalunya, pemberian saham dan opsyen ini terhad dan tidak dapat ditunaikan selama beberapa tahun - dipanggil "penangguhan kompensasi." Beberapa syarikat telah menetapkan peruntukan clawback yang memaksa para eksekutif untuk mengembalikan pampasan yang ditangguhkan jika syarikat itu goyah kerana keputusan perniagaan yang masam.

Memotivasikan Pekerja

Banyak syarikat menjadi kreatif dalam usaha mereka agar pekerja tetap termotivasi dalam masa ekonomi yang sukar. Tinjauan 2009-2010 yang dilakukan oleh WorldatWork, Loyola University Chicago dan Hay Group menunjukkan bahawa pekerja lebih suka insentif tidak ketara yang mungkin tidak mempengaruhi gaji tahunan tetapi meningkatkan keseimbangan kerja-kehidupan; kepemimpinan yang berkualiti juga penting. Ringkasnya, syarikat berprestasi lebih baik jika mereka mempunyai pemimpin yang kuat yang merangkumi pekerja dalam merancang program ganjaran yang meningkatkan pampasan tahunan - dan kebahagiaan. Hari bekerja, persekitaran kerja yang lebih baik dan faedah masa yang fleksibel, walaupun tidak semestinya mempengaruhi pampasan tahunan, dapat memberikan maklum balas yang bermakna bagi pekerja yang dihargai.