Cara Mengira Perolehan Inventori & Bekalan Inventori Purata Hari

Perolehan inventori memberitahu anda berapa kali anda menjual seluruh inventori anda dalam satu tahun. Pembekalan inventori purata hari yang anda ada memberitahu anda berapa hari inventori semasa anda akan bertahan berdasarkan tahap penjualan anda. Sekiranya anda kekurangan inventori, kos pergudangan anda akan lebih rendah, tetapi anda berisiko habis. Untuk mengetahui nilai-nilai ini, anda perlu menentukan purata inventori anda dan mengetahui kos barang yang anda jual sepanjang tahun.

1

Tambahkan inventori yang ada pada awal tahun ke inventori yang ada pada akhir tahun dan bahagikan hasilnya dengan 2 untuk mencari purata inventori syarikat. Contohnya, jika anda memulakan tahun dengan inventori $ 1.75 juta dan berakhir dengan $ 2.25 juta, inventori purata sama dengan $ 2 juta, kerana ($ 1.75 juta + $ 2.25 juta) / 2 = $ 2 juta.

2

Bahagikan kos barang syarikat yang dijual untuk tahun ini dengan purata inventori untuk mengetahui perolehan inventori syarikat setiap tahun. Dalam contoh ini, jika syarikat mempunyai kos $ 12 juta setahun untuk barang yang dijual, bahagikan $ 12 juta dengan $ 2 juta untuk mendapatkan 6 giliran inventori setiap tahun.

3

Bahagikan kos tahunan barang yang dijual dengan jumlah hari setiap tahun untuk mencari inventori yang digunakan setiap hari. Dalam contoh ini, bahagikan $ 12 juta dengan 365 untuk mendapatkan $ 32,876.71 inventori setiap hari.

4

Bahagikan inventori anda dengan inventori yang digunakan setiap hari untuk menganggarkan purata persediaan hari anda. Dalam contoh ini, jika anda mempunyai $ 2.25 juta pada masa ini, bahagikan $ 2.25 juta dengan $ 32.876.71 untuk mengetahui bahawa anda mempunyai 68.44 hari inventori.