Bagaimana YouTube Berfungsi dengan Baik, Tetapi Video Membeku?

Video YouTube menyajikan segalanya, dari watak kucing lucu hingga tutorial perisian dan promosi syarikat hingga persembahan piano. Terlepas dari apa yang anda tonton ke laman web untuk ditonton, anda pasti mahukan pengalaman menonton yang lancar. Masalah main balik boleh terdiri dari video berombak hingga beku, kadang-kadang disertai dengan mesej ralat. Apabila video YouTube anda tidak dapat diputar, lihat sambungan anda dan siapkan untuk mengetahui punca gejala anda.

Jalur Lebar Tidak

Sambungan Internet anda mungkin menawarkan lebar jalur yang cukup untuk memuatkan laman web YouTube dan menyajikan halaman video, termasuk bingkai poster rakaman yang ingin anda mainkan, tanpa menawarkan throughput yang cukup untuk menyokong pemutaran yang lancar. Sambungan perlahan boleh menyebabkan video tersentak yang lebih menyerupai tayangan slaid daripada filem, audio yang memotong setiap perkataan yang diucapkan menjadi beberapa potongan atau rakaman yang tidak dapat dimainkan sama sekali. Walaupun lebar jalur keseluruhan anda melebihi minimum pemutaran - 500 Kbps pada bulan November 2013 - tuntutan lain mengenai kemampuannya dapat mengurangkan throughput yang tersedia menyebabkan pengalaman YouTube anda menderita. Sebelum anda memainkan video, selesaikan proses dalam talian yang lain, termasuk muat naik atau muat turun dari penyemak imbas Web, e-mel atau perisian FTP anda. Untuk memberi peluang pada video untuk melakukan buffer pada komputer anda, mulakan main balik dan tekan "Jeda"butang.

Sistem yang kurang bertenaga

Seperti kereta perlahan di jalan yang lancar, komputer lama mungkin tidak dapat memanfaatkan sambungan pantas untuk menghasilkan video yang lancar. Keupayaan kad video atau pemacu anda, kelajuan pemproses dan jumlah memori sistem dapat menghalang prestasi YouTube. Periksa kemas kini sistem operasi dan pemacu video yang dapat meningkatkan prestasi penuh perkakasan anda.

Perisian Sokongan Main Balik

Penyemak imbas Web yang anda gunakan untuk melihat video YouTube mungkin bergantung pada Adobe Flash Player. Beberapa versi penyemak imbas terkini menyokong video HTML5 atau WebM; format ini tidak memerlukan penggunaan Flash Player. Fail sokongan Flash lama tidak dapat mengekalkan pemutaran YouTube dari fail yang bergantung pada Flash, menghasilkan hasil yang perlahan, streaming yang pantas, atau mesej ralat yang memberi amaran kepada anda untuk mengemas kini pemain. Tidak semua muat naik YouTube menyertakan versi yang boleh ditangani oleh penyemak imbas lama dan baru dan pemalam penyemak imbas. Tingkatkan penyemak imbas anda ke versi terbaru yang boleh anda gunakan dan periksa Pemain Flash anda untuk keserasian dengan kehendak YouTube.

Mencapai Resolusi

Apabila sambungan anda, atau komputer anda, tidak memenuhi kelajuan dan kemampuan sistem yang diharapkan oleh YouTube, sistem anda mungkin dapat memainkan video secara visual dengan sedikit masalah, tetapi mungkin tersekat pada kesan khas yang bergerak pantas atau perubahan pantas dalam warna atau kecerahan yang indah . Anda mungkin dapat berjaya melihat versi video dengan resolusi rendah (definisi standard dan bukannya HD, misalnya). Gunakan kawalan togol di bawah tetingkap YouTube untuk menukar antara bentuk setiap video yang tersedia.