Cara Menjual Tembikai di Tepi Jalan

Secara tradisinya, kedai hasil di tepi jalan melayani penanam dan pengguna dengan baik, memotong orang tengah dan memberi peluang kepada penanam untuk menjual secara langsung kepada pengguna, dan pelanggan berpeluang membeli produk dengan harga yang lebih rendah daripada kos runcit. Walaupun penanam tembikai mungkin agak terhad ketika membina pendirian tepi jalan sementara kerana tanaman tunggal mereka, perancangan awal dapat membantu meningkatkan keuntungan berdiri mereka. Daripada menjual tembikai secara membabi buta dari meja secara rawak di luar ladang anda, dekatilah peluang dengan akal budi pengusaha untuk memaksimumkan penghasilan buah tembikai anda.

1

Lokasi pengakap untuk pendirian anda. Semasa mengendalikan pendirian anda di luar ladang anda mungkin sesuai untuk anda, mungkin merupakan langkah perniagaan yang tidak baik. Sebilangan besar pelanggan tidak akan menempuh perjalanan lebih dari 15 batu atau 15 minit untuk berbelanja di tempat pengeluaran di tepi jalan, dan rata-rata pelanggan berasal dari rumah tangga berpendapatan dua orang, menurut College of Agriculture and Life Sciences University of Arizona. cari lokasi yang mensasarkan pasaran tersebut.

2

Dapatkan lesen cukai jualan negeri, daerah dan perbandaran yang diperlukan untuk mengoperasikan kedai tembikai runcit. Tidak seperti menjual borong kepada pengedar, anda perlu memungut cukai yang dikenakan dari semua pengguna yang membeli di lokasi anda.

3

Rancang kitaran penanaman dan penuaian yang mengejutkan pengeluaran ladang anda daripada menghasilkan kapasiti ladang anda dalam jangka masa yang singkat. Ini membolehkan pendirian anda kekal stok selama mungkin. Menanam beberapa jenis semangka yang matang pada waktu yang berlainan dalam musim dapat memaksimumkan usaha ini.

4

Reka lokasi tempat semangka sesuai dengan keperluan anda. Kerana fokus satu tanaman, anda mungkin paling laris menjual dari meja di bawah terpal, dan membolehkan pelanggan melihat-lihat tong sampah. Pastikan lokasi anda mempunyai tempat letak kenderaan yang mencukupi dan terletak cukup jauh dari jalan raya untuk menjamin keselamatan pelanggan anda.

5

Tentukan skema harga untuk menjual tembikai anda, seperti per unit atau berat, menggunakan harga pesaing anda - penjual pinggir jalan atau kedai runcit lain - sebagai panduan untuk harga anda. Sekiranya anda memilih untuk menentukan harga tembikai anda, beli timbangan yang diperakui negeri.

6

Kembangkan papan tanda untuk pendirian anda untuk menarik perhatian pemandu. Huruf harus cukup besar untuk dibaca dari kejauhan, dan reka bentuk papan tanda mestilah ringkas dan tidak rapi agar mudah dibaca. Papan tanda produk mungkin merupakan salah satu pelaburan terpentingnya, menurut North Carolina State University.

7

Pasarkan berdiri tembikai sebelum dibuka melalui papan tanda, serta surat terus, kepada pelanggan di kawasan berhampiran tempat kejadian. Menjual tembikai di pasar tani hujung minggu akan memberi peluang untuk mengiklankan jam kerja pada hari kerja. Sertakan lokasi serta hari dan jam operasi pada setiap jenis promosi yang anda buat.