Matlamat & Objektif Utama dalam Perlesenan Sukan

Pelesenan sukan adalah perjanjian kontrak dengan mana pasukan sukan atau organisasi memberikan lesen kepada syarikat untuk menggunakan nama, logo atau tanda dagang pada produk syarikat. Syarikat yang meminjamkan hak tersebut dikenali sebagai pemegang lesen dan badan sukan adalah pemberi lesen. Melesenkan produk sukan memberi peluang kepada perniagaan anda untuk menjangkau pasaran peminat sukan yang mungkin bersifat tempatan, nasional atau global, bergantung pada badan sukan. Dengan penjualan runcit global sukan barangan diperkirakan $ 17.51 ​​bilion pada tahun 2009, menurut EPM Communications, perlesenan sukan dapat memberi dorongan besar kepada perniagaan kecil anda.

Hasil

Pelesenan menyediakan sumber pendapatan yang penting bagi badan sukan dan pemegang lesen. Anda memperoleh aliran pendapatan baru dan pemberi lesen menerima royalti untuk setiap produk berlesen yang anda jual. Sebuah organisasi seperti NCAA - National Collegiate Athletic Association - menggunakan program perlesenannya untuk menjana pendapatan untuk menyokong dan meningkatkan programnya dan menyediakan dana untuk biasiswa, program atau perkhidmatan kepada atlet yang merupakan pelajar di kolej yang berafiliasi dengan NCAA. Tujuan perniagaan kecil anda adalah memperoleh lesen yang akan memberi anda peluang pendapatan yang besar.

Nilai Jenama

Pemberi lesen memilih pemegang lesen yang meningkatkan imej jenama pasukan atau organisasi sukan. Perundingan Afrika Selatan, Pelesenan dan Pemasaran Signet, menyatakan bahawa objektif keseluruhan mereka adalah untuk membangun dan mengembangkan kesedaran dan nilai jenama untuk pelanggan mereka. Pemberi lesen bertujuan untuk memilih pemegang lesen yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai yang akan menggunakan jenama mereka dengan cara yang sesuai dengan sukan ini. Tanggungjawab anda adalah menggunakan jenama sukan dengan cara yang memberi kesan baik kepada pemberi lesen. Objektif anda adalah untuk memaksimumkan keuntungan pemasaran daripada pergaulan dengan jenama sukan terkenal.

Hubungan

Organisasi menggunakan pelesenan sukan untuk membina hubungan dengan penyokong. Pasukan bola sepak Eropah, misalnya, telah mengembangkan pangkalan penyokong yang kuat di kawasan seperti Amerika Syarikat dan Timur Tengah dengan melaksanakan perjanjian perlesenan dan barang dagangan dan memperkuat perjanjian dengan lawatan berkala pada musim panas ketika musim bola sepak Eropah telah berakhir. Manchester United, salah satu kelab bola sepak Inggeris yang terkemuka, mempunyai kira-kira 56 juta peminat di Timur Tengah, menurut Perlesenan Sukan Global. Tawaran pada skala tersebut memberi peluang kepada perniagaan anda untuk menjalin hubungan dengan pasaran sasaran besar yang mempunyai kesetiaan yang kuat terhadap jenama sukan.

Pembahagian

Untuk menyokong objektif penjenamaan dan hubungan, anda dan rakan pelesenan anda mesti berusaha untuk membina sebaran seluas mungkin. Strategi pengedaran sangat penting untuk kejayaan program pelesenan, menurut Signet Licensing and Marketing. Fokus pada pengedaran bangunan untuk produk berlesen anda dalam rangkaian runcit utama, serta operasi e-dagang yang kuat.

Perlindungan Jenama

Melindungi kualiti dan konsistensi jenama adalah objektif penting bagi kedua-dua pihak. Walau bagaimanapun, produk berlesen terdedah kepada aktiviti pemalsuan yang menggunakan nama jenama atau logo tanpa kebenaran. Barangan palsu yang tidak berkualiti dapat memberi kesan buruk terhadap reputasi sukan dan produk anda.