Pendekatan Jualan yang berbeza

Beberapa pendekatan penjualan tetap sama selama berabad-abad kerana kejayaan terbukti. Yang lain tidak mendapat perhatian umum, tetapi mungkin masih bekerja dengan pelanggan tertentu. Terdapat banyak pendekatan penjualan untuk perniagaan kecil. Sebilangannya agak mudah dipelajari, sementara yang lain memerlukan masa untuk memahami tekniknya. Pendekatan bergantung pada pembeli dan produk atau perkhidmatan.

Jual Lembut

Ramai pelanggan menghargai pendekatan jual lembut ketika mereka hanya memerlukan beberapa panduan dalam menentukan pilihan. Penjual boleh menggunakan pujukan atau cadangan yang lembut untuk meyakinkan pembeli. Teknik jual lembut termasuk menunjukkan bahawa banyak item dijual minggu lalu, mengesyorkan model tertentu yang harganya lebih murah atau mengatakan bahawa anda baru-baru ini membeli produk yang sama dan berpuas hati dengannya. Tiada tekanan yang digunakan. Anda menyatakan fakta dan membenarkan pembeli membuat keputusan.

Jual Keras

Taktik tekanan tinggi sering tidak diterima dengan baik oleh pelanggan. Namun, intimidasi dalam penjualan keras boleh menyebabkan sebilangan orang membeli produk yang tidak mereka mahukan atau perlukan. Penjual keras berusaha membuat pelanggan merasa mereka mesti membeli produk atau perkhidmatan sekarang. Jurujual mendakwa bahawa produk mungkin hilang esok atau pelanggan tidak perlu menunggu kerana penjual menjamin kepuasan. Penjual cuba membuat keputusan untuk pelanggan dengan harga jual. "Anda mampu membelinya" atau "Jika anda tidak membelinya sekarang, ia tidak akan ada di sini nanti," kata jurujual. Ramai pelanggan menyedari penjualan keras dan segera pergi. Pendekatan jual lembut biasanya menghasilkan penjualan yang lebih banyak, tetapi kadangkala laku keras dilakukan.

Penjualan Rundingan

Penjualan secara konsultatif membantu dalam menjual produk atau perkhidmatan teknikal kepada perniagaan. Mungkin memerlukan beberapa hari atau bulan untuk menutup penjualan. Penjual membina hubungan kepercayaan dengan pembeli, menggunakan pengalaman teknikal atau pensijilan untuk menganalisis masalah dan menawarkan penyelesaian. Sebuah syarikat mungkin bersetuju meminta jurutera penjualan menilai peningkatan penyelenggaraan atau pengurangan kos. Jurujual boleh bertanya dan menyemak maklumat sebelum membuat cadangan penyelesaian. Kerani jualan runcit boleh menggunakan penjualan konsultatif jika mereka mengetahui tentang produk yang mereka jual, seperti barang kemas atau elektronik. Penjual mendapat kepercayaan pembeli.

Penjualan Penyelesaian

Pembeli mungkin menghadapi masalah dalam memilih produk yang tepat, sama ada mencari hadiah unik untuk majlis khas atau membeli kereta yang sesuai dengan keperluan khusus mereka. Penjualan penyelesaian menentukan masalah dengan mengemukakan soalan yang relevan dan mendengar pelanggan. Sebilangan jurujual bergantung kepada berbicara untuk menjual, tetapi penjualan penyelesaian melibatkan banyak bertanya dan mendengar dengan teliti. Pertanyaan dapat membantu mengatasi masalah pelanggan dan memberi idea yang jelas kepada penjual untuk menjual apa.

Personaliti Pelanggan

Beberapa teknik penjualan menumpukan pada memahami pelbagai jenis pelanggan. Jenis yang mesra mungkin mudah dijual, tetapi mereka mungkin ragu-ragu ketika membuat keputusan, kerana mereka tidak ingin membuat orang marah. Perlu meyakinkan pelanggan untuk membuat penjualan. Pelanggan lain berhati-hati dengan jurujual. Anda perlu memberikan banyak maklumat sambil berpegang pada fakta untuk memberi mereka masa untuk mempertimbangkan untuk membeli. Ekstrovert bersemangat, jadi mereka boleh menghabiskan banyak masa anda. Anda perlu memendekkan persembahan anda, tetapi jenis keluar mudah terganggu dan lambat dibeli. Ikuti e-mel atau panggilan telefon dan tekankan faedahnya dengan bersemangat. Banyak kursus latihan penjualan termasuk memahami keperibadian pelanggan.